În accident au fost implicate un autoturism tip SUV şi un autocar. Din primele cercetări reiese că SUV-ul a intrat pe contrasens şi s-a ciocnit violent de autocar, care circula regulamentar. Cele patru persoane care şi-au pierdut viaţa se aflau în maşina de teren. O a cincea persoană care se afla în autoturism a fost rănită grav. Este vorba de un bărbat, în vârstă de 43 de ani, de naţionalitate siriană, care locuieşte în comuna Bragadiru, de lângă Bucureşti, şi care a intrat în operaţie la Clinica de Chirurgie nr. I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.
„Bărbatul a suferit un traumatism cranio-cerebral sever, a fost intubat şi ventilat mecanic şi a suferit şi alte traumatisme. A intrat în operaţie”, a spus Costin.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, Adriana Vornicu, declara că toate victimele au fost pasageri ai maşinii de teren.
Vornicu a precizat că autocarul implicat în accidentul de pe DN 1 (E60) se îndrepta dinspre Oradea spre Cluj-Napoca şi era unul care efectua curse de persoane în străinătate, dar nu transporta pasageri în momentul accidentului.
Circulaţia rutieră a fost întreruptă pe ambele sensuri, în urma accidentului, traficul revenind la normal după aproximativ trei ore.
La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii au aplicat la nivel naţional aproape 17.000 de sancţiuni contravenţionale şi au constatat aproximativ 200 de infracţiuni şi au reţinut peste 580 de permise de conducere.
Un număr de 6.000 de poliţişti de la rutieră şi ordine publică sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR au acţionat sâmbăta şi duminica trecută la nivel naţional pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea accidentelor rutiere cu consecinţe grave.
Oamenii legii au urmărit în special depistarea şi sancţionarea celor care depăşesc limita legală de viteză sau conduc sub influenţa băuturilor alcoolice.
La acţiune poliţiştii au folosit aproximativ 500 de aparate radar.
În Capitală, un bărbat a fost depistat în timp ce conducea pe Bulevardul Constantin Brâncoveanu cu 103 km/h, drept urmare i s-a reţinut permisul de conducere pentru 90 de zile.
COD RUTIER 2014. Noul Cod Rutier, aflat încă în dezbatere în Parlament, prevede sancţiuni foarte dure pentru accidente soldate cu victime.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, luni, că numărul mare de accidente care au avut loc în perioada sărbătorilor arată că „şoferii sunt indisciplinaţi şi conduc agresiv”, fiind astfel necesară intrarea în vigoare mai repede a noului Cod rutier, aflat în dezbatere în Parlament.
Ministrul Afacerilor Interne a precizat că în perioada sărbătorilor nu s-a reuşit evitarea unui număr mare de accidente rutiere, ceea ce arată că şoferii manifestă în continuare indisciplină în trafic şi conduc agresiv.
„De sărbători au fost organizate 2.483 de acţiuni ale Poliţiei Rutiere, iar poliţiştii au ridicat 2.351 de permise şi au dat peste 52.000 de amenzi contravenţionale, în valoare de 9,6 milioane de lei, fapt care dovedeşte că şoferii sunt indisciplinaţi şi conduc agresiv”, a declarat Radu Stroe, într-o conferinţă de presă la MAI.
Ministrul a adăugat că se analizează la nivelul MAI oportunităţile reluării discuţiilor referitoare la Codul rutier, pentru găsirea unor soluţii de urgentare a intrării în vigoare a proiectului.
„Evident, legea este în Parlament, Parlamentul este suveran, dar realităţile vieţii curente ne obligă să reluăm această discuţie la nivel de Guvern, cu domnul prim-ministru şi să găsim o formulă de urgentare a proiectului în Parlament, fără a da sarcini Parlamentului, sau vom găsi o altă soluţie. Vom vedea”, a mai spus Radu Stroe.