Zece persoane, printre care patru francezi, un belgian, au decedat, miercuri, într-un accident de autobuz în Aswan, în sudul Egiptului, a spus guvernatorul regiunii, potrivit Le Figaro.
În plus, alte 14 persoane au fost rănite – opt francezi şi şase belgieni – şi se află în ”stare stabilă” după ce au fost internate pentru ”fracturi, vânătăi şi răni superficiale”, precizează un comunicat de presă remis de guvernorat.
Accidentul a avut loc în zorii zilei, când autobuzul care transporta turiştii a intrat în coliziune cu un autoturism pe drumul deşertic de aproape 300 de km care duce la templele din Abu Simbel.
Oana Bozga Pintea a suferit un accident. S-a răsturnat cu taxiul: „Eram plină de sânge pe faţă, simţeam că nu pot să vorbesc”
Accidentele de circulaţie sunt frecvente în Egipt, unde drumurile sunt adesea defectuoase şi regulile de circulaţie nu sunt respectate. Oficial, 7.000 de persoane au murit în accidente de circulaţie în 2020, în cea mai populată ţară din lumea arabă, care are 103 milioane de locuitori.
Templele Abu Simbel, vechi de peste 3000 de ani, constituie unul dintre principalele obiective turistice ale Egiptului. Templele au fost mutate din locaţia iniţială pentru a împiedica scufundarea lor în apele în creştere ale Nilului, după ce a fost construit barajul Aswan în anii 1960-70.
Accident cu patru maşini în Bucureşti, în zona Mihai Bravu. Unul dintre autoturisme a intrat într-o patiserie
După ani de instabilitate politică legate de revolta populară din 2011, care a afectat sectorul turismului, Egiptul reuşise să atragă din nou vizitatorii în 2019, în special prin promovarea moştenirii sale antice.
Dar în 2020, odată cu declanşarea pandemiei de Covid-19, veniturile din turism – industrie în care lucrează două milioane de egipteni şi care generează peste 10% din PIB – au scăzut de la 13 miliarde la 4 miliarde de dolari.
În august 2021, Rusia a reluat zborurile care au fost întrerupte timp de şase ani. Invazia rusă în Ucraina a afectat sectorul turismului egiptean, deoarece ucrainenii şi ruşii reprezentau până la război 40% din turiştii care vizitau Egiptul, în principal Marea Roşie.
Francezii şi belgienii, pe de altă parte, reprezintă primul grup care a vizitat siturile faraonilor Louxor şi Assouan după pandemie.