Două femei au murit luni seara, în urma unui accident rutier petrecut pe DN79, în localitatea Gepiu. Femeile au fost lovite de o mașină, în circumstanțe care sunt cercetate de polițiști. Inițial, Poliția Bihor a transmis o informare potrivit căreia pietonilor loviți li se aplică manevre de resuscitare.
„Luni, 29 ianuarie a.c., la ora 18.46, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor a fost sesizat prin S.N.U.A.U. 112 că, pe D.N.79, în localitatea Gepiu, județul Bihor, în împrejurări care urmează a fi stabilite din cercetări, s-a produs un accident rutier, în cadrul căruia un autoturism ar fi acroșat doi pietoni. În urma accidentului rutier, cei doi pietoni au suferit leziuni, în prezent ambilor efectuându-li-se manevre de resuscitare de către personalul medical”, preciza comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.
Potrivit Bihoreanul, una dintre victime și-a pierdut viața imediat după impact, iar cealaltă femeie la 15 minute după incident.
Traficul din direcția Salonta Oradea este deviat pe ruta Inand – Cefa – Roit – Livada de Bihor – Nojorid, iar din direcția Oradea către Salonta pe ruta – Leș – Tinca – Tulca – Salonta.
Polițiștii rutieri urmează să efectueze cercetarea la fața locului, pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului rutier.
Sfârșit tragic pentru un student. A murit în timp ce conducea spre casă, după ce mașina lui s-a izbit de un cap de pod
Viața unui student de 22 de ani din Balș, județul Olt, a fost curmată într-un grav accident de circulație. Tânărul care se întorcea de la facultate la volanul unui autoturism a vrut să evite o mașină care a ieșit dintr-o benzinărie fără să se asigure.
A lovit însă un cap de pod, după care a ricoșat într-un șanț. Impactul a fost atât de puternic încât băiatul a murit pe loc. Șoferul din cealaltă mașină, un bărbat de 74 de ani din Bacău, nu se urcase băut la volan, spun polițiștii. A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Tânărul de 22 de ani, din Balș, care ieri și-a pierdut viața într-un accident rutier provocat pe DN65 de un șofer de 74 de ani se numea Mihai Hîrcă și era student la o facultate din Craiova. El era fiul omului de afaceri Adrian Hîrcă.
Potrivit unui coleg, Mihai era student la Facultatea de Mecanică din Craiova și ieri se întorcea cu mașina acasă de la un examen. În timp ce rula pe lângă benzinăria Lukoil aflată la doar câțiva kilometri de Balș s-a pomenit în față cu un autoturism care ieșea din Peco fără ca șoferul, un bătrân de 74 de ani, din Bacău, să se asigure.
Mihai a încercat să evite impactul, trăgând dreapta de volan. Mașina lui a ieșit afară de pe carosabil și a intrat în șanț, izbindu-se de un cap de pod din beton.
O maşină a luat foc în trafic, la Botoşani
O mașină în care se aflau mai multe persoane a luat foc în mers pe un drum național din Botoșani. Oamenii au reușit să iasă din mașină, dar circulația prin zonă este blocată.
Incidentul s-a produs marți dimineață pe DN 28B, în zona localității Zăicești din județul Botoșani. Mașina a luat foc în mers, dar persoanele din interior au reușit să se autoevacuze, urmând a fi evaluate medical, a transmis Centrul Infotrafic.
Circulația rutieră este oprită pe ambele sensuri de mers, pentru a permite intervenția pompierilor.
Anul trecut, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 4.500 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.535. Astfel, în 2023, 1.540 de persoane au murit în accidente rutiere și alte peste 3.500 au fost rănite grav, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției Române. Statistica neagră care, cel mai probabil, ne va duce și anul acesta pe ultimele locuri în clasamentul siguranței rutiere.
Datele oficiale arată că, în fiecare zi, în România mor patru persoane în accidente rutiere. Așa au ajuns multe dintre drumuri împânzite de cruci.
Numărul tragediilor de pe șosele este în ușoară scădere, arată datele Poliției Române. Comparativ cu anul 2022, au fost înregistrate cu 190 mai puţine accidente, cu 88 mai puţine persoane decedate şi cu 160 mai puţine persoane rănite grav. Viteza și neatenția conduc în topul cauzelor accidentelor rutiere grave.
Alexandru Filip, specialist în conducere defensivă: „Accidentele se întâmplă din cauza faptului că mergem cu viteză prea mare, de cele mai multe ori nu adaptăm la drumul pe care mergem. Iar unul dintre cele mai grave lucruri pe care le consider în situația asta este faptul că permisele se obțin foarte, foarte ușor. Examinarea este foarte superficială, din ce în ce mai mulți oameni care nu știu să citească și nu știu să scrie, nu știu ce se întâmplă în jurul lor, capătă permise”.
Accident înfiorător lângă Nădlac. Un tânăr de 28 de ani a murit pe loc, după ce mașina în care se afla, o Kia Ceed, s-a încolăcit de balustrada metalică a autostrăzii A1
Nu puține sunt sunt însă și accidentele care au drept cauză starea proastă a infrastructurii.
Cătălin Codescu, preşedinte, Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România: Infrastructura este element-cheie în ecuația siguranței rutiere. Există un principiu european care spune foarte clar că omul poate greși, este supus greșelii și atunci trebuie să creștem atât de mult calitatea factorului drum astfel încât, dacă apare o eroare umană, să nu se producă accidentul de circulație sau dacă s-a produs, consecințele să fie mai puțin grave. Noi acest lucru nu l-am înțeles.
Potrivit Comisiei Europene, cele mai sigure drumuri rămân cele din Suedia (21 de decese la un milion de locuitori) și Danemarca (26 per milion), în timp ce România (86 per milion) și Bulgaria (78 per milion) au raportat cele mai ridicate rate de decese în 2022. Media UE a fost de 46 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.