„Până în prezent au fost înregistrate 12 cereri de despăgubiri de la persoane implicate în accidentul produs în data de 10 mai, în Pasajul Lujerului, în care au fost implicate trei tramvaie aparţinând RATB”, a declarat purtătorul de cuvânt al RATB, Brânduşa Raeceanu.
Persoanele vătămate în accidentul din Pasajul Lujerului pot trimite cereri pentru despăgubiri la sediul RATB, care va înştiinţa asiguratorul cu privire la solicitările ce vor fi primite.
„În vederea formulării cererii de despăgubire către societatea de asigurări Astra SA, cu care RATB are încheiat contract, persoanele vătămate în accidentul de tramvai trebuie să depună o cerere la sediul RATB din str. Dinicu Golescu, nr. 1, sector 1”, au precizat reprezentanţii regiei.
În urma solicitărilor, RATB va transmite părţilor prejudiciate toate informaţiile necesare pentru formularea cererii de despăgubire.
Totodată, RATB va înştiinţa asiguratorul RCA cu privire la solicitările de despăgubire primite de la persoanele prejudiciate.
Trei tramvaie ale liniei 41 au fost implicate, în dimineaţa zilei de 10 mai, într-un accident, în Pasajul Lujerului din Capitală, pe sensul spre Piaţa Presei Libere. Potrivit RATB, unul dintre tramvaie a rămas defect pe linie, al doilea a oprit la timp în spatele primului, însă cel de-al treilea nu a reuşit să frâneze şi le-a lovit pe celelalte două.
La câteva ore de la accident, cele patru spitale bucureştene unde au fost transportate victimele accidentului au înregistrat 86 de prezentări la Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU), şapte persoane rămânând internate.
Ulterior, în jurul orei 19.00, reprezentanţii Brigăzii Rutiere au precizat că în accident au fost rănite 92 de persoane, dintre care „23 grav şi şase minor”.
Numărul celor care s-au prezentat la spital ca victime ale accidentului din Pasajul Lujerului este posibil să fi crescut, în după-amiaza zilei de 10 mai, şi datorită faptului că RATB i-a asigurat pe cei răniţi de „sprijin moral şi material”, au declarat oficiali ai Poliţiei Rutiere.
Două dintre persoanele rănite în accidentului din Pasajul Lujerului se află internate, în continuare, la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi la Spitalul Universitar de Urgenţă, de unde, probabil, vor pleca în zilele următoare.
Comisia de cercetare va stabili dacă accidentul de muncă de traseu suferit de victime va fi înregistrat de angajatorii pasagerilor sau de către RATB, a declarat inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii (IM), Dantes Nicolae Bratu.
Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii a mai spus că, având în vedere raportul de constatare încheiat la faţa locului de către organele abilitate de poliţie, modul în care s-a produs evenimentul şi numărul mare al victimelor, mai ales din rândul pasagerilor aflaţi în tramvaiele implicate, membrii comisiei vor trebui să identifice toţi lucrătorii din acele tramvaie care se deplasau către locul de muncă.
Bratu a explicat că, în fişa individuală de instructaj, traseul şi durata deplasării trebuie să fie menţionate de către persoana care efectuează instruirea introductiv generală, la începutul fişei, imediat sub numele angajatului.
„În baza elementelor rezultate din declaraţii, expertize şi a altor documente anexate la dosarul de cercetare întocmit, se vor stabili cauzele producerii evenimentului şi reglementările legale încălcate. Persoanele responsabile pentru aceste încălcări ale legislaţiei vor fi sancţionate contravenţional şi, după caz, se va face propunerea de continuare a cercetării sub aspect penal”, a mai spus şeful IM.