Surse oficiale au explicat pentru „Gândul” că Preşedinţia a început miercuri propriile verificări, de la decolarea aeronavei „în condiţii nefavorabile” până la prestaţia instituţiilor care au fost implicate în operaţiunea de căutare şi de salvare a pasagerilor. Analiza nu este încă finalizată, însă, din datele preliminare, ar rezulta că „proceduri au existat, dar au fost mai multe disfuncţionalităţi, atât la comandă cât şi derivate din numirile politice făcute la şefia mai multor instituţii”.
După o săptămână de tăcere a preşedintelui, se aşteaptă ca acesta să convoace CSAT pe tema reacţiei STS în cazul aterizării forţate a avionului pilotat de Adrian Iovan în Apuseni, în condiţiile în care localizarea epavei şi, implicit, acordarea de ajutor medical supravieţuitorilor au fost întârziate şase ore, din cauza dificultăţilor întâmpinate în localizarea aeronavei.
Pilotul Adrian Iovan şi tânăra Aura Ion, care era studentă în anul V la medicină şi voluntar în cadrul programului naţional de transplant, au murit la câteva ore după aterizarea forţată, din cauza traumatismelor suferite şi a hipotermiei. Aura Ion a fost înmormântată joi, la Cimitirul Militar Ghencea 3, iar Adrian Iovan a fost condus pe ultimul drum vineri, el dormindu-şi somnul de veci la Cimitirul Bellu Catolic, din Capitală.
Un act oficial arată că studenta Aurelia Ion, victima accidentului aviatic din Munţii Apuseni, a murit din cauza îngheţului, potrivit România TV. Declaraţia îi aparţine chiar fratelui tinerei.
Alexandru Ion, a explicat că, potrivit certificatului de înbălsămare, Aurelia a murit de frig. „Pe certificatul de îmbălsămare scrie că îngheţul a fost cauza decesului”, a declarat la România TV Alexandru Ion.