Avionul era unul de mici dimensiuni, cu 7 locuri, aflat în dotarea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, potrivit Mediafax.
VEZI ŞI Imagini ŞOCANTE de la locul prăbuşirii avionului. GALERIE FOTO
Construit în România în 1977, la actualul Romaero, şi înregistrat de constructorul Britten Norman (Bembridge), a făcut primul zbor pe 9 iulie 1977, decolând de pe aeroportul Băneasa, potrivit informaţiilor cuprinse într-un registru intitulat „Romanian Civil Aircraft Registers and Production” („Înregistrarea şi producţia aeronavelor civile româneşti”) şi publicat pethai-aviation.net.
În acelaşi an, pe 22 iulie, a fost transportat din Băneasa în Bembridge şi echipat de Britten Norman. Pe 1 decembrie 1978 a fost înregistrat sub codul YR-BNP. Pe 22 decembrie 1978 a fost adus din nou în România, fiind transportat înapoi spre Băneasa de la Bembridge, via Tehnoimport.
Avionul a fost adus apoi la CIPA – Centrul de Instruire Personal Aeronautic (care s-a transformat în şcoala superioară de aviaţie), după care a ajuns la CPPAC – Centrul de Pregătire a Personalului din Aviaţia Civilă.
În august 1998, a fost garat afară la Băneasa. A fost reintegrat pe 14 iulie 2006 în cadrul S.C. Regional air Services S.R.L., apoi predat Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, unde a fost păstrat din 9 iulie 2009 până pe 28 noiembrie 2013.
Caracteristicile generale ale aeronavei:
echipaj: unul sau doi piloţi
capacitate: până la nouă pasageri
lungime: 10,86 metri
lungimea aripilor: 14,94 metri
suprafaţa aripii: 30,2 metri pătraţi
greutate (fără pasageri): 1,667 kilograme
greutate (cu pasageri şi încărcătură): 2,994 kilograme
greutatea maximă la decolare: 2,994 kilograme
viteză maximă: 273 km/h
VEZI ŞI ACCIDENT AVIATIC. Ce le-a spus Adrian Iovan celor de la Romatsa înainte de tragedie
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.
La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.