„Potrivit evaluărilor noastre, publicul trebuie informat că România respectă un standard foarte ridicat de siguranţă a traficului„, se precizează într-un comunicat ATCEUC, care adaugă faptul că „serviciile de înaltă calitate ale controlorilor de trafic (români) sunt apreciate la nivel european şi internaţional„.
În context, ATCEUC notează că „meseria de controlor de trafic este una stresantă şi orice stres suplimentar indus de presiuni politice sau mediatice va deveni un factor destabilizator care poate afecta securitatea„. „Mai mult, acest atac mediatic are loc într-o perioadă de timp în care, din cauza anchetei în curs, controlorii de trafic nu au posibilitatea să se apere în mod public fără a interveni în anchetă„, se arată în textul menţionat, ce face apel la „oprirea presiunii media asupra controlorilor de trafic aerian”.
CITEŞTE ŞI Veste CUTREMURĂTOARE pentru copilotul lui Adrian Iovan, după accidentul aviatic din Apuseni
În conformitate cu legislaţia aviatică, „dezvăluirea de informaţii despre identitatea controlorilor de trafic aerian ce ar fi implicaţi într-un incident aeronautic este interzisă”, aminteşte ATCEUC.
ATCEUC reprezintă peste 14.000 de controlori de trafic aerian din Europa.
La 20 ianuarie, un avion de tip Britten – Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias. Medicii erau transportaţi la Oradea, unde urmau să participe la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant. Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa în urma accidentului.