Conform INS, în loc de preconizata creştere explozivă a preţurilor, România continuă să aibă o inflaţie în scădere şi un trend descendent la preţurile mărfurilor alimentare. De la momentul la care cabinetul şi-a anunţat intenţia de a introduce acciza de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil şi până când aceasta a intrat efectiv în vigoare, o serie de aşa-zişi analişti „independenţi” şi de politicieni, în frunte bineînţeles cu şeful statului au făcut tot ce era posibil pentru a-i convinge pe români că după 1 aprilie va urma o adevărată „apocalipsă a preţurilor”.
Aşa de „îngrijorat” era preşedintele Băsescu de dezastrul economic pe care, chipurile, avea să îl producă acciza în discuţie, încât România era mai-mai să intre în 2014 fără buget şi să rămână fără acord cu Fondul Monetar Internaţional. Iar această „îngrijorare” a fost bineînţeles molipsitoare şi pentru PMP şi Elena Udrea, care, dacă vă mai aduceţi aminte, s-au pus rapid pe treabă şi au încercat chiar să oprească implementarea măsurii cu o petiţie pe care se aflau mii de semnături falsificate.
A venit însă 1 aprilie şi, dată la care au intrat în vigoare atât acciza respectivă, cât şi o serie de măsuri de compensare a impactului asupra transportatorilor. Şi, ce să vezi, datele statistice arată că tot tam-tam-ul pe care preşedintele şi acoliţii lui l-au făcut împotriva accizei la combustibili a fost complet nejustificat.
Astfel, conform ultimelor date date publicităţii de către INS, în loc de preconizata creştere explozivă a preţurilor, România continuă să aibă o inflaţie în scădere şi un trend descendent la preţurile mărfurilor alimentare. Mai exact, conform specialiştilor de la Statistică, rata medie lunară a inflaţiei în primele cinci luni din 2014 a fost de 0,3%, faţă de 0,4% în perioada similară din 2013. Mai mult, comparând inflaţia anuală din luna mai a anului 2014 cu cea înregistrată în cea de-a cincea lună a lui 2013, rezultă că s-a înregistrat o scădere de aproape un punct procentual (0,94%), cea ce reprezintă un nou minim istoric!
Cât priveşte preţurile alimentelor, INS arată că acestea au înregistrat o ieftinire substanţială în luna mai. Astfel, comparativ cu luna anterioară, preţul alimentelor a fost mai scăzut cu 0,12%, în timp ce faţă de luna corespondentă a lui 2013, s-a înregistrat o diminuare cu 3,16%. De menţionat că ieftinirile cele mai importante au fost consemnate, în perioada menţionată, la ouă (al căror preţ a scăzut cu 4%) şi la zahărul (care s-a ieftinit cu 3,06%).
Preţurile serviciilor au scăzut şi ele în luna mai faţă de luna aprilie, înregistrând o reducere de 0,08%. Cât priveşte mărfurile nealimentare, acestea s-au scumpit nesemnificiativ în luna mai, faţă de aprilie, tarifele percepute crescând cu 0,05%.
Citeşte mai mult pe adevarul.ro