Termenul limită până la care preşedintele Trump urma să decidă dacă va impune sau nu taxele vamale suplimentare de până la 25% pentru automobilele importate era 18 mai, însă surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că o serie de consilieri de la Casa Albă au discutat o amânare pentru a se evita o escaladare a tensiunilor comerciale cu Uniunea Europeană şi Japonia.
În luna februarie a acestui an, ministrul american al Comerţului a remis Casei Albe un raport cu privire la industria auto, în care susţinea că introducerea unor taxe vamale suplimentare pentru automobilele importate ar putea fi justificată pe motiv că aceste importuri constituie o ameninţare pentru securitatea naţională americană. Argumentul a fost respins de ACEA, precum şi de Comisia Europeană (CE).
Erik Jonnaert şi-a exprimat sprijinul pentru „eforturile constructive ale CE de a rezolva problema barierelor tarifare şi non-tarifare cu care se confruntă comerţul transatlantic de automobile”.
„Impunerea unor taxe vamale suplimentare pentru automobilele europene importate în SUA ar încălca reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi prin urmare nu este acceptabilă ca o soluţie la actuala dispută”, a avertizat şeful ACEA.
Comisia Europeană a promis un răspuns „rapid şi adecvat” dacă Washingtonul îşi va pune în practică ameninţările de a introduce taxele vamale suplimentare pentru automobilele europene importate în SUA. Camioanele Caterpillar Inc., copiatoarele Xerox Corp. şi valizele Samsonite se numără printre produsele americane care ar putea fi vizate de măsuri retaliatorii luate de Uniunea Europeană, în situaţia în care preşedintele SUA va decide să impună tarife vamale suplimentare împotriva automobilelor importate din blocul comunitar, a declarat un înalt oficial UE.