Tribunalul Bihor și-a pregătit o rezervă specială din care poate plăti acest ajutor financiar pentru categoriile amintite, conform presshub.ro. Însă, în ultimii 18 ani, magistrații nu au primit decât cincin cereri și au aprobat trei.
Statisticile procurorilor DIICOT arată cu 582 de copii și adulți au fost victimele traficanților de persoane în anul 2021 și tot anul trecut oamenii legii au raportat 4.892 de infracţiuni grave împotriva unor persoane. Printre aceste infracțiuni se numără tentative de omor, lovituri cauzatoare de moarte, tâlhării și chiar omoruri.
În 2021, magistrații din Bihor au soluţionat 584 astfel de cauze. În acest context, jurnaliștii de la presshub.ro au notat că toate victimele au dreptul la protecţie şi o compensație bănească din partea statului.
Legea specială nu e prea e pusă în aplicare, însă tribunalele din toate județele au bugete create special pentru acest lucru. Legea este în vigoare de 18 ani, însă la nivel național au fost depuse 132 de solicitări.
Au fost admise doar 22 dintre aceste, printre care și cele trei din județul Bihor. Legea 211/2004 este cea care se află în prim-planul acestui articol. Ea are norme importante pentru informarea, sprijinirea şi protecţia victimelor unor infracţiuni grave. Printre ele, violenţa domestică, traficul de persoane, tentativele de omor, abuzurile fizice şi sexuale. Același ajutor este prevăzut și pentru familiile unor persoane ucise.
Victimele trebuie să primească sprijin medical și psihologic. Ele trebuie să primească informații detaliate și consiliere în cadrul procedurilor penale. De asemenea, au și dreptul la un avocat și pot cere ajutor pentru a-și relua studiile sau pentru a-și găsi loc de muncă. În acest fel se pot cere bani de la stat, până la 10 salarii minime brute, 25.500 de lei în prezent, pentru plata avocatului, a tratamentului medical, a psihologului sau pentru plata finalizării studiilor.
Condiția se aplică doar adulților. Autorul infracțiunii trebuie să fie denunțat în cel mult 60 de zile de la data comiterii agresiunii. În cazul în care procedura nu poate fi aplicată, denunțarea trebuie făcută în 60 de zile din clipa în care victima în care a reușit să se pună la adăpost. Dacă magistrații consideră că cererile sunt întemeiate, beneficiarii primesc banii în cel mult 30 de zile de la verdict.
Citește și Salariile bugetarilor, mai mari cu 30% ca la privat, caz unic în UE
Citește și Variantă şoc pentru rezolvarea crizei. Tăierea salariilor bugetarilor cu 35%