Această categorie de români ar putea primi mai mulţi bani de la stat. Normele actului normativ care prevede dublarea stimulentului de inserție au intrat în vigoare în urmă cu puţin timp. Sunt schimbări importante şi pentru părinţii care decid să stea acasă doi ani de zile.
Proiectul de OUG privind acordarea stimulentului de reinserție, pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii pe 11 martie, prevede că:
Art. 7 – (1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează :
a) în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.
„Până acum, foarte foarte puțini părinți au optat să revină la muncă mai repede. Noi mizăm ca prin această măsură, cel puțin un sfert dintre părinți să revină mai repede la muncă”, a spus Raluca Turcan, în martie.
Stimulentul de reinserție este acordat părinților care revin mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului. Acest stimulent nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului și e nevoie de o cerere pentru ca părintele să îl poată primi. Angajații care vor să revină la muncă trebuie să anunțe angajatorii cu o lună înainte.
Această lună de concediu pentru tată este pe o directivă europeană și este obligatoriu să fie luat de celălalt părinte, de cele mai multe ori tatăl. Dacă tatăl nu își ia o lună de concediu, se penalizează beneficiarul titularului de indemnizație. Nu mai ia mama o lună de zile.
De asemenea, părinţii care primesc stimulent de inserţie şi vor rămâne fără loc de muncă nu vor mai pierde banii, aşa cum era înainte. Stimulentul va fi suspendat până când unul dintre părinţi va realiza din nou venituri impozabile.