Acest aliment, care costă doar un leu, ar trebui consumat zilnic de toată lumea. Oul este alimentul despre care vorbim și pe care multă lume îl preferă pentru micul dejun. Poate fi gătit în multe moduri. Ouăle pot fi fierte, poșate, pot fi făcute ochiuri, omletă, la cuptor. Cel mai important e să nu adăugăm ulei în exces, iar atunci când le mâncăm să adăugăm lângă ele și legume.
Consumând ouă zilnic putem obține imunitate în fața virozelor de sezon. Totodată ne menținem slabi fiindcă ouăle sunt sățioase, au puține calorii și pot fi mâncate zilnic.
Dacă sunt ținute în condiții bune, adică la frigider, ouăle pot fi consumate și după ce a expirat termenul de valabilitate. De regulă, ele primesc de la producător un termen general de valabilitate de 30 de zile.
Totuși, le mai puteți consuma încă 7 – 10 zile după ce a trecut termenul de valabilitate înscris pe coajă. Dar este foarte important să le verifici înainte. În general, trebuie să știi că ouăle sunt bune pentru consum între 3 și 5 săptămâni de la data la care au fost ouate.
Oul reprezintă o sursă importantă de proteine, lipide, vitamine liposolubile A, D şi E cu efect antioxidant, minerale (fosfor, calciu, fier) şi oligoelemente. Toate acestea cu un conţinut caloric scăzut, de doar 80 de calorii la un ou de mărime medie. Aceste calorii pot fi „furate”, de exemplu, din numai 40 de grame de carne, 20 grame de brânză ori 150 ml de lapte.
Consumul de ouă la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin şi favorizează creşterea armonioasă a copiilor datorită prezenţei colinei (100 mg /ou) şi a acidului folic, motiv pentru care este frecvent recomandat consumul de ouă în timpul sarcinii. În plus, colina din ouă se pare că ar avea rol de protecţie împotriva anumitor forme de cancer, în special cancer de sân.
Nu în ultimul rând, consumul de ouă protejează vederea şi previn afecţiunile oculare graţie conţinutului de luteină şi zeaxantină din gălbenuş, substanţe puternic antioxidante care ajută la fixarea retinei. Studiile au demonstrat că aceste substanţe pot reduce semnificativ riscul de apariţie a cataractei şi a degenerescenţei maculare, afecţiuni frecvent întâlnite în special în rândul persoanelor vârstnice. De asemenea, ouăle sunt surse bogate de vitamina A, a cărei carenţă poate duce chiar la orbire.