„Oameni, nu bani”, a declarat la începutul lunii mai primul ministru Henry Puna, care a anulat permisiunea acordată navelor de croazieră de a-și debarce pasagerii pe insule și a interzis zborurile internaționale, scrie zerodedge.con.
Cu 22 de medici, 110 asistente și două ventilatoare, Insulele Cook n-ar fi avut nicio șansă să facă față unei crize de sănătate.
Citeşte şi Guvernul a stabilit data la care se vor deschide terasele. Când va începe sezonul estival în România
Acum, însă, măsurile salutare în ceea ce privește sănătatea localnicilor vor declanșa o recesiune de proporții, având în vedere dependența economiei locale de turism.
Experții ANZ Bank se așteaptă ca țara să nu primească niciun turist din străinătate până în iunie, ceea ce va determina o prăbușirea a PIB-ului cu 60%.
Turismul reprezintă 66% din economia insulei, așa că revenirea la normal ar putea dura mult, susține economistul Kishti Sen. „2020 va fi un an foarte dificil pentru Insulele Cook, având în vedere oprirea turismului global din cauza Covid-19”.
Înainte de pandemie, Insulele Cook au înregistrat o creștere uriașă a industriei turistice. În 2019 s-au înregistrat cu aproape 37% mai mulți turiști străini comparativ cu 2014.
Ministrul turismului din Insulele Baleare, Iago Negueruela, a anunţat că sectorul turistic s-ar putea redeschide pe cele patru insule din Marea Mediterană abia în luna august, în cel mai optimist scenariu.
Turiştii ar putea reveni aici treptat, într-o primă fază fiind aşteptaţi aproximativ 25% din numărul obişnuit de turişti.
Negueruela a sugerat că vor exista anumite categorii de persoane care vor avea interdicţie, pentru o perioadă, în insule. Este vorba despre cetăţenii acelor ţări care nu au luat rapid măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului, cum ar fi Marea Britanie.
Oficialul spaniol nu a explicat cum va pune în aplicare acest sistem prin care doar turiștii din anumite ţări vor putea să-şi petreacă vacanţa în insulele Baleare. Cele patru insule au atras anul trecut 13,6 milioane de turiști, iar dintre aceştia o treime au fost britanici.