Acest județ din România e aproape de colaps sanitar. De asemena, în Tulcea, Giurgiu şi Ilfov lucrează doar câte șase medici de ATI. Peste 6.000 de medici de toate specialităţile au solicitat în ultimii cinci ani documentaţia necesară pentru a profesa în afara ţării.
“Certificatul profesional curent este documentul eliberat la cererea medicului (ori la cererea autorităţii competente omoloage dintr-un alt stat) şi cuprinde datele personale relevante cu privire la onorabilitatea, moralitate şi competenţa cu care îşi poate exercita profesia medicul care deţine sau a deţinut în trecut calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România.
Precizăm faptul că, în prezent Colegiul Medicilor din România nu deţine o evidenţă a certificatelor pofesionale curente emise pentru fiecare specialitate.
Vă transmitem numărul documentelor emise cu scopul de a exercita profesia în afara României la nivel naţional, alcătuit pe baza înregistrărilor colegiilor teritoriale:
Numărul total al CPC (certificate profesionale curente) emise cu scopul de a exercita profesia în afara României la nivel naţional, în anul 2016 – 1462, numărul total al CPC emise cu scopul de a exercita profesia in afara României la nivel naţional, în anul 2017 – 1374, numărul total al CPC emise cu scopul de a exercita profesia in afara României la nivel naţional, în anul 2018 – 1221, numărul total al CPC emise cu scopul de a exercita profesia în afara României la nivel naţional, în anul 2019 – 1099, numărul total al CPC emise cu scopul de a exercita profesia în afara României la nivel naţional, în anul 2020 – 858. Insă este de reţinut faptul că, acest număr nu poate fi compilat cu o evidenţă a celor care practică efectiv medicina în alte state”, au transmis pentru News.ro, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România.