Marcel Boloș anunță că sunt în lucru două variante pentru pensiile speciale. Eliminarea acestora se va face în România, chiar dacă CCR a decis că nu ar fi constituțională. România a fost deja penalizată de Comisia Europeană, prin PNRR, pentru că nu a reformat pensiile speciale. Acum însă urmează măsuri în ciuda opoziției.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat marţi că în acest moment sunt în lucru două variante pentru reforma pensiilor speciale, jalon care este cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Boloş a precizat, la Palatul Parlamentului, că cererea de plată numărul 3 din PNRR este parţial suspendată, cauza principală fiind cea a jalonului privind pensiile speciale, iar termenul pentru soluţionarea acestui jalon este de 6 luni de la data comunicării oficiale a scrisorii Comisiei Europene privind situaţia acestei cereri.
Cei 6 „fantastici” de la BNR. Au pensii speciale de 8.000 – 20.000 de lei, plus salariu
„Problema care s-a deschis acum în privinţa pensiilor speciale nu priveşte pensiile militare. Subiectul este închis. Acum discutăm despre problema de echitate a impozitării pensiilor magistraţilor şi asupra acestui aspect trebuie să găsim soluţii în termen de 6 luni. (…) Sunt în lucru două variante. Varianta în care peste un anumit prag al pensiilor se va impune un anumit procent de impozitare a veniturilor, dar această măsură este parte a pachetului de măsuri pentru reforma fiscală, pentru că avem şi un jalon în ceea ce priveşte reforma fiscală. Acest prag urmează să fie discutat în funcţie de simulările pe care le avem la Ministerul de Finanţe, pentru că echitatea priveşte cât ia în mână un magistrat raportat la ceilalţi beneficiari din sistemul public de pensii. (…)
A doua variantă este cea pe care experţii Băncii Mondiale au elaborat-o în ceea ce priveşte procentul care se primeşte sub formă de pensie din venit la data pensionării. Acum este 85% din acest venit brut realizat şi stagiul de cotizare luat în calcul este de 5 ani. În acest context discutăm de un procent şi un stagiu de cotizare ajustat, dar şi aici trebuie să definitivăm simulările împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene„, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Boloş a menţionat că în cazul în care România nu rezolvă această problemă de echitate a pensiilor speciale, riscă să piardă 231 de milioane de euro din PNRR.