Carnea de pangasius sălbatic sau somn este bogată în vitamina D, B12, seleniu, acizi graşi Omega-3, în timp ce peştele crescut în ferme de peşte, cum este cel vândut în magazinele din România, este extrem de periculos.
Citeşte şi De ce nu se mai găseşte file de Pangasius în magazine. Adevăratul motiv
Pangasius este numele științific al unei specii de somn descoperită primar în Vietnam, dar care în prezent este cultivat inclusiv în fermele de creştere din Cambodgia, China, Laos, Tailanda ca fiind o specie de somn asiatic.
Pangasius provine din apele dulci ale Vietnamului, mai exact din râul Mekong, un râu murdar şi poluat din cauza fabricilor din apropiere ale căror deşeuri ajung în ape.
În acelaşi timp, cercetătorii chinezi, ca urmare a încrucişării mai multor specii de peşte, au creat un pangasius găselniţă, extrem de tolerant la toxinele din apă, care supravieţuieşte şi se hrăneşte cu acestea încât poate curăţa apa. Acest tip de peşte mai este numit „sanitar”, întrucât se hrăneşte cu toxine, bacterii şi microorganisme, dar şi resturi de peşte mort, uscat şi măcinat sub formă de pudră în saci.
Mai mult, cererea de pangasius a devenit atât de mare încât acesta este injectat cu hormoni proveniţi din urină deshidratată pentru ca peştii să aibă o creştere accelerată şi carnea mai pufoasă, scrie unica.md.