Mai multe studii au raportat ca un consum de peste este asociat cu un risc redus de depresie, scrie doc.ro. Chiar si asa, aceste studii raman controversate inca, din cauza inconsistentelor aparute intre unele studii, din cauza metodei pe care au folosit-o pentru a evalua depresia si deoarece nimeni nu a stabilit clar ce doza este necesara pentru efectele observate asupra depresiei.
Citeşte şi Depresia de după vacanţă. Ce să facem ca să trecem cu bine peste revenirea la locul de muncă
Un grup de cercetatori japonezi a demonstrat recent ca aportul moderat de peste este recomandat pentru prevenirea depresiei in randul indivizilor japonezi in varsta.
Yutaka Matsuoka si colegii sai de la National Cancer Centre Japan (the University and Toyama and Keio University School of Medicine) au investigat asocierea dintre consumul de carne de peste si riscul de a se diagnostica o tulburare depresiva majora in Japonia.
Studiul a implicat 1181 de indivizi cu varste cuprinse intre 63 si 82 de ani, de la care au fost adunate informatii despre dieta lor, pe durata a 25 de ani, deoarece acesti oameni au facut parte dintr-un alt studiu prospectiv. Evaluarea psihiatrica a fost condusa pentru fiecare dintre acesti indivizi folosindu-se atat chestionare standard, cat si o evaluare facuta de psihiatri instruiti.
Autorii studiului au evaluat ingredientele active din peste despre care se crede ca mediaza efectul anti-depresie, care sunt acizi grasi polinesaturati, cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DPA). Studiul a constatat ca relatia dintre consumul de peste si o tulburare depresiva majora nu urmeaza un profil liniar simplu, ci mai degraba o asa-numita asociere inversa in forma de J care a fost observata. Un risc scazut de tulburare depresiva majora a fost observat la persoanele care aveau, in medie, un aport de 111 grame pe zi de peste, 307 mg/zi de EPA sau 123 mg/zi de DPA.