Acesta este cel mai sănătos aliment din lume. Este vorba despre spanac, acesta fiind bogat în vitamine şi minerale. Potrivit cercetătorilor de la Harvard, spanacul se află printre alimentele care au cel mai mare grad de protecție împotriva bolilor cronice. Se spune că o porţie de spanac pe zi reduce cu 20% riscul de infarct și accident vascular cerebral.
Spanacul conţine sulf, mangan, cupru, zinc, iod, fier, magneziu, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C), acid folic, lipide, glucide, aminoacizi. Medicii ne recomandă să consumăm zilnic o porţie de spanac, deoarece face minuni pentru sănătate.
Citeşte şi Top gustări care nu îngraşă şi au efect de somnifer. Ce poţi mânca înainte de culcare
Previne cancerul. Datorită conţinutului de antioxidanţi, se spune că spanacul ajută la prevenirea a mai multor tipuri de cancer, precum cel de piele, stomac, ovarian şi de prostată.
Protejează creierul si inima. Se spune că spanacul întârzie procesul natural de îmbătrânire a creierului datorită conţinutului de acid folic, substanţă care reduce nivelul aminoacidului homocisteina. Acest aminoacid prezent în fluxul sanguin predispune îmbolnăvirii de Alzheimer şi dezvoltării bolilor de inimă, prin îngroşarea arterelor.
Întăreşte sistemul imunitar. Datorită complexului de vitamine şi minerale, spanacul întăreşte sistemul imunitar, menţine sănătatea pielii şi grăbeşte vindecarea leziunilor diverse. Potrivit studiilor, persoanele care consumă în mod regulat suc de spanac au un risc mai mic de a face ateroscleroză.
Spanacul face minuni şi în cazul persoanelor care suferă de probleme digestive. Conţinutul de fibre din spanac vă menţine tractul digestiv în formă optimă, curăţând eficient colonul şi prevenind instalarea altor disfuncţii viitoare.
Tratează anemia şi întăreşte oasele. Fierul din spanac şi saponina ajută la vindecarea anemiei, iar calciul conţinut de această legumă verde întăreşte sistemul osos. Este recomandat copiilor în creştere, dar şi bătrânilor slăbiţi de boli.
Protejează ochii. Spanacul este o sursă importantă de vitamina A, luteină, xantină şi betacaroten, necesare pentru prevenirea deteriorării văzului, mâncărimilor şi uscăciunii ochilor, degenerescenţei maculare sau ulcerului ocular.
Tratează afecţiunile pielii. Suferiţi de diverse afecţiuni ale pielii, precum eczeme, epidermită, cheratinizare, acnee, cicatrice, riduri sau pete de la soare? Sucul de spanac, prin vitaminele A,K,E si C, poate să ajute celulele pielii să se regenereze, până la vindecarea problemelor cutanate.
De asemenea, spanacul ajută şi persoanele care vor să scape de kilogramele în plus.
Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit un extract din frunze de spanac, conţinând membranele numite tilacoide, care creşte cu 43% rata scăderii în greutate. Rezultatele au fost obţinute în urma unui studiu realizat pe 38 de femei supraponderale. Cercetarea arată că folosirea de suplimente alimentare care conţin tilacoide încurajează producerea de către organism a hormonilor care dau senzaţia de saţietate şi duce la suprimarea senzaţiei de foame – şi astfel la un control mai bun al apetitului -, la obiceiuri alimentare mai sănătoase şi la o scădere în greutate mai rapidă, potrivit doctorulzilei.ro.