Seara este perioada când eşti cel mai tentat să foloseşti gadget-uri ca să verifici prognoza meteo pentru a doua zi, să stai de vorbă cu prietenii, sau să priveşti pozele făcute mai devreme.
Dar cercetătorii au analizat îndelung efectele telefoanelor inteligente asupra sănătăţii, iar concluziile lor sunt departe de a fi pozitive.
Probabil că ai auzit deja de pericolele radiaţiilor emise de telefoanele celulare. Se pare că lumina albastră emisă de aceste telefoane cauzează şi ea probleme grave de sănătate.
„Lumina albastră face parte din spectrul complet al luminii albe, ceea ce înseamnă că ne expunem zilnic la această radiaţie de la răsărit şi până la apus. Radiaţia luminoasă albastră a luminii solare nu este un motiv de îngrijorare.
Problema cea gravă o reprezintă expunerea nocturnă la această lumină, care este emisă la intensitate mare de smartphone-uri, tablete, laptop-uri şi de toate gadget-urile cu ecran LED. Această radiaţie luminoasă ne afectează vederea şi suprimă producţia hormonului melatonină, favorizând tulburările de somn.”
Cercetătorii au descoperit că telefoanele inteligente predispun la următoarele trei probleme de sănătate:
1. Cresc riscul de cancer
Melatonina este un antioxidant puternic şi o armă naturală împotriva cancerului, dar este uşor suprimată de „lumina albastră”. Dacă expunerile ocazionale nu sunt o problemă, expunerile repetate înainte de culcare pot genera probleme grave de sănătate.
2. Cauzează insomnie
„Lumina albastră” perturbă producţia melatoninei, care gestionează ciclurile circadiene corporale. Pe fondul privării de somn, tulburările circadiene pot favoriza apariţia mai multor probleme de sănătate:
• Îngrăşare
• Depresie
• Probleme cardiovasculare
• Pierderi de memorie
• Îmbătrânirea pielii
• Afectează viteza de reacţie
3. Afectează ochii
Expunerea la „lumină albastră” pe timpul nopţii afectează retina şi favorizează degenerescenţa maculară, adică pierderea vederii centrale, dar şi apariţia cataractei.
Oftalmologii susţin că, în urma folosirii zilnice a telefonului inteligent timp de cca. o oră seara înainte de culcare, un pacient în vârstă de 35 de ani poate căpăta boli şi afecţiuni oculare specifice septegenarilor!
Având în vedere aceste lucruri, vei mai continua să butonezi smartphone-ul înainte de culcare?