Aceste ţigări produc CANCERUL. Sunt mult mai nocive decât cele normale

Chiar daca au un continut mai mica de nicotina, tigarile light au la fel de mult gudron- substanta cacerigena, ca tigarile normale.
Alina Costache
16 apr. 2016, 07:42
Aceste ţigări produc CANCERUL. Sunt mult mai nocive decât cele normale

Persoanele care au ales tigarile light, crezand ca asa se expun unor riscuri mai mici, se inseala. De fapt, spun medicii, acestea ajung fie sa fumeze mai mult, pentru a-si oferi doza de nicotina cu care s-au obisnuit, fie sa inhaleze fumul mai profund. Specialistii pneumologi sustin ca tigarile light sunt mai degraba un produs de marketing menit sa-i manipuleze pe fumatorii care incearca sa-si protejeze cumva sanatatea, dar nu sunt dispusi sa renunte definitiv la viciu.

„Inca de prin anii ’80, de cand lumea vuia cafumatul duce la cancer, producatorii s-au gandit sa vina pe piata cu ceva nou, mai putin daunator, cu mai putin gudron si mai putina nicotina. Şi asa a inceput sa apara moda cu tigari „light”, „mild”, „ultra-light”. Din 2002 insa, Uniunea Europeana a emis o directiva prin care interzicea folosirea acestor denumiri”, explica Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti.

Risc crescut de cancer in cazul femeilor care au ales tigarile light

Aceste tigari nu au disparut si continua sa fie daunatoare. Tigarile light au mai putina nicotina – substanta care creeaza dependenta, dar cel putin la fel de mult gudron ca tigarile normale. In majoritatea cazurilor, fumatorii de tigari light inhaleaza mai profund si mai mult fum. Rezultatul este dezastruos: la ei se deterioreaza mai repede plamanii, accelerand astfel aparitia cancerului. Impactul este mai mare in cazul femeilor. „S-a dovedit ca in special femeile care fumeaza tigari light fac o forma mai severa de cancer pulmonar, cu o durata de supravieţuire mai mica si cu risc de metastaze mai mare”, mai spune pneumologul Magdalena Ciobanu.

Trucuri de fabricatie 
Specialistii atrag atentia ca, de regula, cantitatea de gudron inscrisă pe pachet este, in realitate mult mai mare, din cauza ca producatorii „triseaza” in procesul de fabricare. „Este un truc de fabricare a tigarilor usoare: acestea au in filtru gauri mai frecvente decat tigarile normale, gauri prin care iese fumul. Nicotina si gudronul care ajung in plamani in urma unei inhalari sunt masurate cu ajutorul masinilor standardizate ce mimează fumatul unei persoane”, explica medicul pneumolog.

Fumatorii „light” renunta mai greu la viciu 
Amatorii de tigari  „usoare” se lasa mai greu de fumat, sporindu-si astfel riscul de imbolnavire. Avertismentul a fost lansat de cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh si Harvard, care dupa ce au analizat 13.000 de fumatori, au tras concluzia ca cei care fumeaza tigari light au o probabilitate cu 50% mai mica de a se lasa de fumat decat cei care fumeaza tigari normale. 

Peste o treime dintre subiecti au spus ca fumeaza tigari light tocmai pentru a reduce riscurile unor boli precum cancerul. Majoritatea fumatorilor de igari light sunt femei albe cu educatie superioara. „Chiar daca fumatorii spera sa reduca riscurile fumand tigari light, rezultatele sugereaza ca ei obtin contrariul, din cauza ca isi reduc semnificativ sansele de a se lasa de umat. In plus, odata cu varsta, sansele lor de a se lasa se reduc tot mai multi”, a spus medicul Hilary Tindle, participant la studiu.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă de dorințe'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană