Persoanele care au ales tigarile light, crezand ca asa se expun unor riscuri mai mici, se inseala. De fapt, spun medicii, acestea ajung fie sa fumeze mai mult, pentru a-si oferi doza de nicotina cu care s-au obisnuit, fie sa inhaleze fumul mai profund. Specialistii pneumologi sustin ca tigarile light sunt mai degraba un produs de marketing menit sa-i manipuleze pe fumatorii care incearca sa-si protejeze cumva sanatatea, dar nu sunt dispusi sa renunte definitiv la viciu.
„Inca de prin anii ’80, de cand lumea vuia cafumatul duce la cancer, producatorii s-au gandit sa vina pe piata cu ceva nou, mai putin daunator, cu mai putin gudron si mai putina nicotina. Şi asa a inceput sa apara moda cu tigari „light”, „mild”, „ultra-light”. Din 2002 insa, Uniunea Europeana a emis o directiva prin care interzicea folosirea acestor denumiri”, explica Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti.
Risc crescut de cancer in cazul femeilor care au ales tigarile light
Aceste tigari nu au disparut si continua sa fie daunatoare. Tigarile light au mai putina nicotina – substanta care creeaza dependenta, dar cel putin la fel de mult gudron ca tigarile normale. In majoritatea cazurilor, fumatorii de tigari light inhaleaza mai profund si mai mult fum. Rezultatul este dezastruos: la ei se deterioreaza mai repede plamanii, accelerand astfel aparitia cancerului. Impactul este mai mare in cazul femeilor. „S-a dovedit ca in special femeile care fumeaza tigari light fac o forma mai severa de cancer pulmonar, cu o durata de supravieţuire mai mica si cu risc de metastaze mai mare”, mai spune pneumologul Magdalena Ciobanu.
Trucuri de fabricatie
Specialistii atrag atentia ca, de regula, cantitatea de gudron inscrisă pe pachet este, in realitate mult mai mare, din cauza ca producatorii „triseaza” in procesul de fabricare. „Este un truc de fabricare a tigarilor usoare: acestea au in filtru gauri mai frecvente decat tigarile normale, gauri prin care iese fumul. Nicotina si gudronul care ajung in plamani in urma unei inhalari sunt masurate cu ajutorul masinilor standardizate ce mimează fumatul unei persoane”, explica medicul pneumolog.
Fumatorii „light” renunta mai greu la viciu
Amatorii de tigari „usoare” se lasa mai greu de fumat, sporindu-si astfel riscul de imbolnavire. Avertismentul a fost lansat de cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh si Harvard, care dupa ce au analizat 13.000 de fumatori, au tras concluzia ca cei care fumeaza tigari light au o probabilitate cu 50% mai mica de a se lasa de fumat decat cei care fumeaza tigari normale.
Peste o treime dintre subiecti au spus ca fumeaza tigari light tocmai pentru a reduce riscurile unor boli precum cancerul. Majoritatea fumatorilor de igari light sunt femei albe cu educatie superioara. „Chiar daca fumatorii spera sa reduca riscurile fumand tigari light, rezultatele sugereaza ca ei obtin contrariul, din cauza ca isi reduc semnificativ sansele de a se lasa de umat. In plus, odata cu varsta, sansele lor de a se lasa se reduc tot mai multi”, a spus medicul Hilary Tindle, participant la studiu.