Aceste ţigări produc CANCERUL. Sunt mult mai nocive decât cele normale

Chiar daca au un continut mai mica de nicotina, tigarile light au la fel de mult gudron- substanta cacerigena, ca tigarile normale.
Alina Costache
16 apr. 2016, 07:42
Aceste ţigări produc CANCERUL. Sunt mult mai nocive decât cele normale

Persoanele care au ales tigarile light, crezand ca asa se expun unor riscuri mai mici, se inseala. De fapt, spun medicii, acestea ajung fie sa fumeze mai mult, pentru a-si oferi doza de nicotina cu care s-au obisnuit, fie sa inhaleze fumul mai profund. Specialistii pneumologi sustin ca tigarile light sunt mai degraba un produs de marketing menit sa-i manipuleze pe fumatorii care incearca sa-si protejeze cumva sanatatea, dar nu sunt dispusi sa renunte definitiv la viciu.

„Inca de prin anii ’80, de cand lumea vuia cafumatul duce la cancer, producatorii s-au gandit sa vina pe piata cu ceva nou, mai putin daunator, cu mai putin gudron si mai putina nicotina. Şi asa a inceput sa apara moda cu tigari „light”, „mild”, „ultra-light”. Din 2002 insa, Uniunea Europeana a emis o directiva prin care interzicea folosirea acestor denumiri”, explica Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti.

Risc crescut de cancer in cazul femeilor care au ales tigarile light

Aceste tigari nu au disparut si continua sa fie daunatoare. Tigarile light au mai putina nicotina – substanta care creeaza dependenta, dar cel putin la fel de mult gudron ca tigarile normale. In majoritatea cazurilor, fumatorii de tigari light inhaleaza mai profund si mai mult fum. Rezultatul este dezastruos: la ei se deterioreaza mai repede plamanii, accelerand astfel aparitia cancerului. Impactul este mai mare in cazul femeilor. „S-a dovedit ca in special femeile care fumeaza tigari light fac o forma mai severa de cancer pulmonar, cu o durata de supravieţuire mai mica si cu risc de metastaze mai mare”, mai spune pneumologul Magdalena Ciobanu.

Trucuri de fabricatie 
Specialistii atrag atentia ca, de regula, cantitatea de gudron inscrisă pe pachet este, in realitate mult mai mare, din cauza ca producatorii „triseaza” in procesul de fabricare. „Este un truc de fabricare a tigarilor usoare: acestea au in filtru gauri mai frecvente decat tigarile normale, gauri prin care iese fumul. Nicotina si gudronul care ajung in plamani in urma unei inhalari sunt masurate cu ajutorul masinilor standardizate ce mimează fumatul unei persoane”, explica medicul pneumolog.

Fumatorii „light” renunta mai greu la viciu 
Amatorii de tigari  „usoare” se lasa mai greu de fumat, sporindu-si astfel riscul de imbolnavire. Avertismentul a fost lansat de cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh si Harvard, care dupa ce au analizat 13.000 de fumatori, au tras concluzia ca cei care fumeaza tigari light au o probabilitate cu 50% mai mica de a se lasa de fumat decat cei care fumeaza tigari normale. 

Peste o treime dintre subiecti au spus ca fumeaza tigari light tocmai pentru a reduce riscurile unor boli precum cancerul. Majoritatea fumatorilor de igari light sunt femei albe cu educatie superioara. „Chiar daca fumatorii spera sa reduca riscurile fumand tigari light, rezultatele sugereaza ca ei obtin contrariul, din cauza ca isi reduc semnificativ sansele de a se lasa de umat. In plus, odata cu varsta, sansele lor de a se lasa se reduc tot mai multi”, a spus medicul Hilary Tindle, participant la studiu.

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România unde temperaturile nu trec de 20 de grade, în sezonul cald. Turiștii străini îl adoră
Capital.ro
Îți golește contul. Rămâi cu zero lei în bancă. Nu le răspunde, dacă primești mesaj
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Poți depune CONTESTAȚIE pentru pensie. Dacă vei întârzia cu cererea, o să rămâi cu venitul greșit
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Te lasă fără bani chiar la bancomat. Cum acționează escrocii
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
Halep, în culmea fericirii. Nu mai poate de bucurie. L-a văzut prima oară
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei din Broșteni: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
Bombardier Su-34 rusesc doborât de forțele ucrainene în regiunea Kursk
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...