Vacanța de Paște a elevilor din România cuprinde în acest an doar sărbătorile pascale ortodoxe. Pentru Paștele catolic, celebrat pe 31 martie, elevii catolici nu au avut obligația să meargă la școală în perioada 29 martie – 2 aprilie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației.
Citește și: Unde pleacă românii în vacanță de Paște. Un minisejur ajunge la 600 de euro
În perioada de vacanţă de Paşte a elevilor, şi părinţii acestora vor avea mai multe zile libere, indiferent că sunt bugetari sau lucrează la privat. Potrivit Codului Muncii, în luna mai românii vor avea mai multe zile libere.
În cazul neacordării zilelor libere legale, angajatorii pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Prevederile referitoare la zilele libere din luna mai se aplică tuturor angajaților, indiferent dacă lucrează în mediul privat sau la stat. Angajatorii sunt obligați, conform Codului muncii, să acorde salariaților un număr de patru zile libere în luna mai.
Respectivele libere sunt aferente zilei de 1 mai (miercuri) și sărbătorilor pascale. Astfel, Ziua Muncii, celebrată în prima zi a lunii mai, va fi liberă. Urmează cele trei zile de sărbătoare religioasă creștin-ortodoxă: Vinerea Mare (3 mai) și cele două zile de Paște (duminică, 5 mai și luni, 6 mai).
Datorită faptului că 1 mai cade într-o zi de miercuri, iar Vinerea Mare pe 3 mai, bugetarii vor beneficia de ziua de 2 mai ca zi liberă, însă vor trebui să o recupereze ulterior.
Elevii intră în vacanța de Paşte peste o săptămână. Mai exact, vacanța de primăvară începe sâmbătă, 27 aprilie 2024. Totuși, elevii din numeroase școli din țară ar putea finaliza cursurile mai devreme, deoarece există unități de învățământ care au planificat săptămâna „Școala altfel” în intervalul 22-26 aprilie. În acest caz, unii dintre elevi vor avea o vacanţă prelungită.
Elevii și preșcolarii se vor întoarce la cursuri pe data de 8 mai, după sărbătorile pascale.