Achim Irimescu: Peste 600.000 de fermieri şi-au primit subvenţiile

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a emis ordine de plată, până luni la miezul nopții, pentru mai mult de 600.000 de fermieri, suma totală care va intra în conturile agricultorilor din avansul pe suprafață depășind 255 de milioane de euro, a declarat marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.
Iulian Tudor
01 dec. 2015, 11:19
Achim Irimescu: Peste 600.000 de fermieri şi-au primit subvenţiile

„Până la miezul nopții s-au emis ordine de plată pentru mai mult de 600.000 de fermieri pentru plata avansului pe suprafață, cu o sumă de 255 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că ne-am apropiat de 70%. Ne vom opri aici, la 30 noiembrie, cu plățile în avans pentru că nu doresc să avem probleme la Comisia Europeană. Chiar dacă în sistem sunt băgați toți fermierii, nu s-au emis ordine de plată decât pentru cei peste 600.000. Banii intrați efectiv în contul fermierilor sunt cele 22 de milioane de euro virate vineri, pentru că ulterior s-a intrat în ‘Bank Holiday’, însă se vor vira începând de miercuri, 2 decembrie. Cred că este important că am reușit să plătim aproape 70% din suma alocată”, a spus Irimescu, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat că avansurile pentru plățile pe suprafața sunt plătite din bugetul național, însă Comisia Europeană îi va rambursa până pe 15 ianuarie 2016 și astfel „nu vom avea probleme cu deficitul”.

Plata SAPS aferentă anului 2015 va intra pe schema normală de marți, 1 decembrie, însă modului financiar al APIA trebuie redimensionat pentru plata integrală a subvențiilor europene.

Citeşte şi

„Modulul financiar a fost făcut pentru avansuri, însă acum trebuie refăcut, trebuie redimensionat pentru plata integrală a subvențiilor, pentru că nu s-a luat în calcul decât efectiv SAPS, fără plățile de agromediu, înverzirea, etc. De asemenea, am vorbit cu Comisia să vedem dacă putem să facem plățile pe principul regionalizării, adică să încercam să plătim fermierii într-o regiune unde s-a finalizat controlul, fără să mai așteptăm până când se finalizează la nivel de țară. Trebuie văzut dacă se poate aplica acest sistem la nivel național. Cred că în partea de sud a țării, în zona de câmpie este mai ușor accesul, iar producătorii mari sunt mai ușor de controlați decât cei mici din zona de deal și de munte”, a explicat ministrul Agriculturii.

Potrivit șefului MADR, cererile de plată depuse de către fermieri la APIA se ridică la 943.000, însă în urma analizelor și controalelor numărul cererilor de plată eligibile s-a redus la circa 700.000.

Fermierii primesc un avans de 69,75% din plata unică pe suprafață, respectiv 53,4198 euro pe hectar, din cuantumul stabilit pentru anul 2015 de 77,42 de euro/ha. Banii vor fi plăți în lei la cursul stabilit de Banca Centrală Europeană la 30 septembrie 2015 (4,4176 lei/euro), ceea ce înseamnă aproximativ 235,9 lei/hectar.

Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 a fost prima din noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014 — 2020 și a adus schimbări majore impuse de legislația comunitară pentru toate statele membre. Legislația aplicabilă a cuprins atât partea de activitate din sectorul vegetal, cât și din cel zootehnic, existând totodată reguli noi privind criteriile de eligibilitate.

Perioada de plată a acestor subvenții în avans este 16 octombrie — 30 noiembrie 2015 pentru toate țările membre UE, iar după 1 decembrie încep plățile efective până la 30 iunie anul următor.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin