‘Din datele primite până acum la Ministerul Agriculturii, e vorba despre 1,16 milioane de hectare de terenuri agricole afectate de seceta din acest an, cu 10-15% mai puțin decât suprafața înregistrată anul trecut. Este vorba în principal de secetă, dar și de înghețuri târzii, iar culturile principale afectate au fost porumbul și floarea soarelui. La culturile recoltate în vară nu au fost probleme și producția este chiar mai mare cu 15% față de anul trecut, adică de 2,4 milioane de tone grâu, secară, orz și orzoaică’, a afirmat Irimescu, la Digi24, potrivit Agerpres.
În ceea ce privește despăgubirile acordate fermierilor ca urmare a secetei, ministrul Agriculturii a precizat că România are două posibilități: ajutor de minimis sau ajutor pe linii directoare, pentru IMM-uri.
‘(…) noi (Ministerul Agriculturii — n. r.) avem două posibilități, ca parte a Uniunii Europene. Putem acorda ajutor de minimis de până în 15.000 de euro pentru fiecare fermier, pe trei ani, dar este greu de aplicat, pentru că au fost fermieri care au mai beneficiat în anii anteriori de minimis și suma a rămas mică. De asemenea, mai avem o metodă un pic mai complexă, pe linii directoare, pentru IMM-uri. Aici trebuie să solicităm Comisiei Europene acordul, numai că lucrurile se complică puțin, deoarece, atunci când soliciți acordul, trebuie să vii și cu justificarea foarte clară, de exemplu care au fost pierderile efective. Fermierii noștri au declarat, în prezent, între 30 și 100%, sub 30% nu se declară. Ei solicită prefecturii, prefectura merge la fața locului să constate gradul de afectare, numai că este o problemă mare, pentru că fermierii ar trebui să aibă o evidență contabilă a producției din anii anteriori pentru a se face o comparație clară’, a subliniat Achim Irimescu.
Conform prognozei agrometeorologice, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în intervalul 8 — 14 octombrie, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Maramureș, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei, sudul, vestul și nord-vestul Moldovei, izolat în nord-estul și sud-estul Olteniei.
Totodată, conținutul de apă din sol se va situa la valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și local extremă) în Dobrogea, Crișana, pe suprafețe extinse din Oltenia, nord-estul, centrul și estul Moldovei, centrul și nord-vestul Transilvaniei, estul, nord-estul și sudul Munteniei.
Citeşte şi Irimescu: Despăgubirile pentru secetă şi îngheţ, acordate către sfârşitul anului