Dosarele grele ale DNA desfiinţate de judecători

DNA pare că începe să dea rateuri în instrumentarea dosarelor cu nume grele. În ultimele luni, inculpaţi celebri au obţinut achitări în dosare cu rezonanţă. E drept, achitările nu sunt definitive, însă fenomenul există. Mai mult, sunt achitări în dosare în care procurorii DNA ceruseră pedepse maxime. De asemenea, sunt dosare pe care judecătorii le trimit înapoi la DNA pentru că nu sunt bine instrumentate.
Bogdan Păcurar
02 nov. 2017, 07:29
Dosarele grele ale DNA desfiinţate de judecători

Radu Pricop, fostul ginere al lui Traian Băsescu, este ultimul dintr-o serie de inculpaţi celebri ai DNA care sunt achitaţi de judecători.

Chiar dacă achitările câştigate în instanţă de inculpaţi cu nume grele nu sunt definitive, nu putem totuşi să nu remarcăm această tendinţă: în loc de condamnări pe bandă rulantă în dosare instrumentate de DNA, în ultime vreme au început să apară achitările. Unele dintre ele chiar spectaculoase, de la o extremă la alta: judecătorii au decis în primă instanţă achitare într-un dosar în care procurorii DNA au cerut pedeapsa maximă.

Iată mai jos câteva dosare de răsunet în care judecătorii au infirmat acuzaţiile procurorilor DNA.

RADU PRICOP (ginerele lui Traian Băsescu), acuzat de complicitate la şantaj, ACHITAT

Curtea de Apel București a dispus, pe 1 noiembrie, achitarea avocatului Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la șantaj și instigare la fals în declarații. Decizia nu este definitivă.

Potrivit dosarului instrumentat de DNA, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi (fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova), cu complicitatea lui Radu Pricop (avocat), a şantajat un om de afaceri pentru a-l determina să-i dea 4.000.000 de euro, bani care nu i se cuveneau. Sergiu Lucinschi a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare.

VASILE BLAGA, acuzat că aprimit 700.000 de euro prin de trafic de influenţă, ACHITAT

Tribunalul București a decis, pe 30 octombrie, achitarea lui Vasile Blaga, fost secretar general al PDL, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Decizia instanței nu este definitivă.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiești, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale.

Procurorii DNA au cerut condamnarea lui Vasile Blaga la închisoare și confiscarea sumei de 700.000 de euro pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

ELENA UDREA şi IOANA BĂSESCU, acuzată pentru finanţarea campaniei electorale din 2009, DOSAR RETRIMIS la DNA pentru clarificări

Judecătorii de la Curtea de Apel București le-au cerut procurorilor DNA, pe 28 septembrie, să spună, în termen de 5 zile, dacă mențin decizia de trimitere în instanță a dosarului privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, în care sunt judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu.

Deoarece au fost opinii divergente privind rechizitoriul DNA, magistraţii au solicitat ca procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie să lămurească în ce calitate a săvârşit Elena Udrea faptele de care este acuzată, pentru a se decide competenţa instanţei.

Pe 24 mai, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009. Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidențiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) și spălare a banilor (5 fapte).

SEBASTIAN GHIŢĂ şi IULIAN BĂDESCU, acuzaţi de dare şi luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani, ACHITAŢI

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, pe 25 septembrie, achitarea fostului deputat Sebastian Ghiţă pentru infracţiunile de dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.

Aceeaşi soluţie de achitare a fost dată şi în cazul fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, pentru infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu.

Procurorii DNA ceruseră pedepse maxime pentru cei doi inculpaţi. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă.

Potrivit dosarului instrumentat de DNA, Iulian Bădescu (primar al Ploieştiului) ar fi acordat ilegal finanţare clubului de baschet al lui Sebastian Ghiţi, iar în schimb ar fi primit mită o casă în Ploieşti.

VICTOR PONTA, acuzat de evaziune fiscală, DOSAR CLASAT

Parchetul General a clasat, pe 12 iulie 2017, dosarul în care Victor Ponta era vizat de evaziune fiscală în cazul Turceni-Rovinari. Dosarul a fost clasat în baza art.16, lit. a din Codul de procedură penală, care prevede că „fapta nu există”.

Anterior, în luna martie, DNA clasase un alt dosar disjuns în acelaşi caz, în care Victor Ponta era acuzat de conflict de interese pentru numirea lui Dan Şova în funcţia de ministru al Transporturilor.

DAN RADU RUŞANU, acuzat de acuzat de folosirea influenţei în dosarul „Carpatica Asig”, ACHITAT DEFINITIV

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 28 iunie 2017, ca Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, să fie achitat definitiv de toate acuzaţiile care i se aduceau în dosar, şi anume folosirea influenţei unei persoane care îndeplineşte o funcţie publică, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat.

Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv, în anul 2014, timp de patru luni şi a stat în arest a domiciliu alte trei luni în dosarul „Carpatica Asig”, fiind acuzat de folosirea influenţei unei persoane care îndeplineşte o funcţie publică, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat în dosarul „Carpatica Asig”. 

Alături de el au mai fost achitaţi Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, Elena Rusu, Călin Georgel şi Ioan Opriş. În schimb, au fost condamnaţi Ilie Carabulea şi alţi inculpaţi în dosar.

LUDOVIC ORBAN, acuzat de folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, ACHITAT

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, pe 31 ianuarie 2017, achitarea fostului deputat Ludovic Orban pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, într-un dosar în care este acuzat că ar fi cerut bani omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului 2016.

Decizia nu este definitivă.

Potrivit DNA, la data de 1 martie 2016, Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului 2016, în care acesta fusese nominalizat de PNL să candideze la funcția de primar al municipiului București.

MĂDĂLIN VOICU şi NICOLAE PĂUN, acuzaţi de fraudarea fondurilor europene, DOSAR RETRIMIS la DNA

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au retrimis la DNA, pe 22 noiembrie 2016, dosarul în care Mădălin Voicu şi Nicolae Păun au fost trimişi în judecată sub acuzaţia că ar fi fraudat fonduri europene.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe parlamentarii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, alături de fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, aceştia fiind acuzaţi, împreună cu alte persoane, de mai multe infracţiuni de corupţie cu fonduri europene destinate integrării sociale a persoanelor de etnie romă. Prejudiciul estimat de procurori este de peste 12 milioane de lei.

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Superalimentul care joacă un rol major pentru sănătate. Nu expiră și reduce inflamația din corp
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Megan Fox este însărcinată! Dezvăluire plină de mister
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Se scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie 2025! Care este cauza creșterii prețurilor
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Netanyahu îndeamnă poporul iranian să se opună regimului de la Teheran în noua sa adresare video
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia