Conform sursei citate, a fost depusă în atenția Consiliului Concurenței și notificarea privind concentrarea economică astfel rezultată.
Tranzacția s-a făcut în doi pași: achiziția unui pachet de acțiuni de la grupul de acționari controlat de Ilie Carabulea și subscrierea tuturor acțiunilor rămase nesubscrise în cadrul procesului de majorare de capital inițiat în luna iunie 2015. Numărul total de acțiuni BCC după majorare este de 2.202.742.822, din care Nextebank va deține 1.206.938.198 (54,79%).
„Finalizarea tranzacției de achiziție a pachetului majoritar de acțiuni ale Băncii Carpatica de către Nextebank marchează o primă etapă foarte importantă în planurile de creștere ale celor două instituții de credit. Intenționăm ca, după parcurgerea tuturor procedurile legale necesare, să demarăm și un proces de fuziune între Banca Carpatica și Nextebank. Speram ca alături de echipele ambelor bănci să construim o bancă locală de succes, profitabilă și cu un model de afaceri inovativ. Intenționăm să valorificăm o serie de oportunități identificate în piața bancară în România, utilizând resursele comune excelente, lichiditatea și platforma bancară diversificată, personalul dedicat și expertiza acestuia, care constituie o bază solidă pentru strategia noastră de creștere viitoare, atât organic cât și prin fuziuni și achiziții”, a declarat președintele Consiliului de Administrație al Nextebank, Horia Manda.
Potrivit directorului general al Băncii Carpatica, Johan Gabriels, cele două bănci vor avea împreună, în scurt timp, o contribuție notabilă în contextul bancar românesc.
„Ultimii doi ani au fost plini de provocări pentru Banca Comercială Carpatica. A fost nevoie de un efort considerabil și susținut pentru a face față problemelor istorice, precum portofoliul de credite neperformante, și pentru a construi un climat de încredere în relația bancă-acționari-clienți-autorități de reglementare. Da, au existat unele puncte de vedere diferite și unele decizii au fost dificile, dar în permanență echipa a fost pregătită și angajată pentru realizarea obiectivului stabilit, acela de a atrage capital suplimentar necesar asigurării continuității și dezvoltării pe mai departe a băncii. (…) Întâmpinăm cu optimism și deschidere pe Horia Manda — președinte Nextebank — și întreaga echipă a Nextebank, având convingerea fermă că, împreună, cele două bănci vor fi mai puternice și în scurt timp vor avea o contribuție notabilă în contextul bancar românesc”, a spus Johan Gabriels.
Nextebank SA este deținută începând cu 30 aprilie 2014 de către Emerging Europe Accesion Fund. EEAF este un fond de private equity care succede fondului de investiții Balkan Accession Fund și are majoritar investitori instituționali: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiții (EIF), Banca de Comerț și Dezvoltare a Regiunii Mării Negre, DEG — parte a grupului bancar german KFW, fiind totodată al treilea fond de private equity pentru care Axxess Capital Partners oferă consultanță investițională.