Achiziţie centralizată pentru computer tomograf, aparate RMN, medicamente, combustibil, din iulie

Echipamentele computer tomograf, aparatele RMN, endoscoapele, medicaţia pentru HIV/SIDA, TBC şi cancer, mănuşile, feşile şi combustibilul ar putea fi achiziţionate din iulie prin licitaţie centralizată, lista acestora fiind supusă, marţi, dezbaterii publice de către Ministerul Sănătăţii.
Romania TV
05 feb. 2013, 16:33
Achiziţie centralizată pentru computer tomograf, aparate RMN, medicamente, combustibil, din iulie

Proiectul de Ordin pentru aprobarea listei medicamentelor, materialelor sanitare, echipamentelor medicale, echipamentelor de protecţie, a serviciilor, combustibililor şi lubrifianţilor pentru parcul auto, pentru care se organizează proceduri de achiziţie centralizată, a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit proiectului de act normativ, Ministerul Sănătăţii vrea să organizeze licitaţie centralizată pentru echipamente de diagnostic sau tratament prin radiaţii ionizante, medicină nucleară, rezonanţă magnetică şi ultrasunete. Printre acestea sunt aparatele de radiologie fixă şi mobilă, computer tomograf, angiograf, echipamentele pentru medicină nucleară şi radioterapie, mesele de radiologie.

O altă categorie vizează echipamentele pentru anestezie şi terapie intensivă, cele cardio-vasculare, precum stenturi şi accesorii, defibrilatoarele, simulatoarele implantabile şi accesorii.

Tot prin achiziţie centralizată vor fi luate echipamente de endoscopie (endoscop, colonoscop, colposcop), echipamente de explorare complexă cu ultrasunete, cum ar fi ecograf, ecograf doppler, dar şi echipamente pentru neonatologie (incubator nou-născuţi, masă radiantă pentru resuscitare), echipamente pentru urologie, pentru transport intraspitalicesc, cât şi dispozitive medicale de diagnostic, printre care testele pentru diagnostic şi monitorizarea tratamentului în infecţia HIV/SIDA.

Potrivit proiectului, vor mai fi achiziţionate în acest sistem echipamentele de protecţie pentru echipajele de intervenţie prespitalicească, dar şi serviciile de asigurare auto tip CASCO, servicii de întreţinere aparatură medicală pentru ambulanţe, unităţile de primiri urgenţe, terapie intensivă, pentru întreţinerea aparaturii imagistice, servicii de reparaţii, întreţinere şi furnizare anvelope pentru ambulanţe, combustibil auto şi lubrifianţi.

Totodată, proiectul mai prevede că vor fi achiziţionate centralizat măştile de oxigen simple pentru adulţi, nou-născuţi şi copii, acele de unică folosinţă, trusele de perfuzie, seringile cu ac, gulerele cervicale, compresele sterile, feşile, vata, compresele, pansamentele pentru arşi, firele de sutură, faşa ghipsată, leucoplastul şi dezinfectanţii.

Achiziţia centralizată va viza, de asemenea, medicamentele pentru programele HIV/SIDA şi TBC, dar şi medicamentele de uz larg pentru secţiile de anestezie, terapie intensivă şi de urgenţă, medicamentele oncologice, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat Raed Arafat.

Unităţile sanitare pot achiziţiona cantităţile de care au nevoie din această listă, dar numai pentru perioada care nu depăşeşte primul semestru din 2013.

Spitalele vor face achiziţii doar pentru şase luni, urmând ca din iulie să intre în vigoare ordinul Ministerului Sănătăţii.

Raed Arafat declarat în decembrie 2012, când a fost ministru al Sănătăţii, că ordinul pentru materialele pe care le va achiziţiona MS în următorii ani vizează achiziţiile foarte scumpe, dar şi cele ieftine, dacă se iau cantităţi foarte mari.

„Există diferenţe mari de preţ chiar la materiale ieftine. De exemplu, la mănuşi sau la sonde nazo-gastrice sunt diferenţe majore de preţ, de la unu la 60 de ori, de la unu la patru ori, de la unu la zece ori. Dacă acestea vor fi aduse în achiziţie centralizată, atunci vom avea reduceri substanţiale de costuri, dar şi un control pe consum”, preciza atunci Raed Arafat.

Potrivit unei hotărâri de Guvern, Ministerul Sănătăţii va face achiziţii pentru spitalele din reţeaua proprie şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale, instituţia fiind desemnată unitate de achiziţii centralizată.

Astfel, Ministerul Sănătăţii, în calitate de unitate de achiziţii centralizată, va încheia acorduri-cadru în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale.

În prezent, fiecare spital desfăşoară, în mod individual, procedurile de achiziţii publice pentru medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protecţie, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni