Omul de faceri din Târgu-Jiu George Brăiloiu și-a făcut intrarea pe piața afacerilor imobiliare de lux din București. George Brăiloiu a achiziționat o clădire istorică renovată, care va găzdui unul dintre cele mai exclusiviste branduri de modă din lume. Clădirea va găzdui primul magazin al renumitul brand francez de lux Hermes în România.
George Brăiloiu a achiziționat proiectul One Athénée, realizat de compania One United Properties prin restaurarea monumentului istoric Casa Braikoff, contra unei sume estimate la 24 de milioane de euro. Clădirea, situată pe strada Georges Clemenceau nr. 2, sector 1, Bucureşti, lângă Ateneul Român. La rândul său, dezvoltatorul imobiliar a achiziționat Casa Braikoff în toamna lui 2021, pentru un preț de aproximativ 4,9 milioane de euro, conform zf.
Conform informațiilor din piață, citate de evz.ro, clădirea istorică renovată de One United va include nouă apartamente premium, dar și un centru comercial exclusivist. Cele nouă apartamente din Casa Braikoff vor fi închiriate în regim hotelier.
Spațiul comercial va găzdui însă primul magazin Hermes din România. Hermes este celebru pentru produsele sale de înaltă calitate și exclusivitate, inclusiv gențile Birkin. Rețeaua include circa 300 de magazine în întreaga lume și realizează afaceri de aproape 15 miliarde de dolari.
George Brăiloiu a devenit cunoscut la începutul anilor 2000 cu firma sa de consultanță în domeniul energiei KDF Energy. Ulterior, compania și-a extins aria de activitate prin trecerea la operațiuni de tranzacționare a certificatelor de carbon, iar apoi la trading-ul de energie. În 2009, compania ajunsese la afaceri de 422,4 milioane de lei. O creștere explozivă după ce cu un an înainte înregistrase doar 3,8 milioane. Opt ani mai târziu, în 2017, KDF Energy a intrat, la cerere, în insolvență.
George Brăiloiu și-a continuat însă activitatea de afaceri printr-o altă companie, Dokia Capital. Firma se ocupă cu „Activitati de management a mijloacelor de calcul” și este specializată în domeniul tehnologiei blockhain, utilizată de industria criptomonedelor, dar nu numai.
Numele lui Brăiloiu este mai cunoscut în lumea sporturilor nautice, prin intermediul soției sale, Natalia. Aceasta participă la competiții internaționale de veliere. Nu întâmplător, KDF Energy deține patru ambarcațiuni, ancorate în Italia, respectiv două veliere, un iaht și o barcă cu motor de lux.
Anul trecut, George Brăiloiu a mai adăugat în portofoliu un vehicul din clasa de lux. A achiziționat cel mai scump avion privat din România, Dassault Falcon 2000LXS, pentru 40 de milioane de euro. Aeronava cu o capacitate de 10 locuri este operată de firma Dokia Air.
Povestea casei Braikoff
Istoria casei Braikoff își are începuturile în secolul 19 și este strâns legată de viața industriașului olandez Jean Braikoff. În 1881, acesta a cumpărat de la Maria Slătineanu, contra sumei de 30.000 de lei, terenul din Piața Episcopiei, pe care avea să înalțe cunoscuta locuință. Planul final i-a fost încredințat arhitectului elvețian Elisée Berthet, care a urmat însă o linie similară unor schițe realizate anterior de arhitectul Henri de Wurmb, lăsându-și însă amprenta printr-o cupolă remarcabilă care întregește designul clădirii.
Proiectul a primit undă verde în primăvara anului 1891, când proprietarul a primit autorizația de construcție pentru a ridica, la numărul 2, o casă cu subsol, parter, două etaje și mansardă. Planul clădirii a fost gândit în forma literei V, având o latură pe strada Episcopiei, iar o alta pe strada Corabia (numită astăzi Georges Clemenceau). O formă similară întâlnim la un alt monument al Capitalei – Biblioteca Centrală Universitară, proiectată de arhitectul Paul Gottereau, care locuia, se pare, chiar în vecinătatea casei Braikoff.
Locuința a găzduit atât mai mulți membri ai familiei antreprenorului – care a păstrat pentru sine una dintre camerele-fanion, o încăpere circulară, foarte spațioasă –, cât și un chiriaș evreu, numit Weiser. Pentru iluminarea locuinței se folosea gazul provenit de la uzina Filaret, astăzi monument istoric.
În vederea decorării exteriorului, în planurile inițiale au fost incluse o serie de decorațiuni printre care se numără busturile, vasele clasicizante și elementele vegetale, o parte deteriorându-se însă odată cu trecerea timpului, în urma cutremurelor, a unui incendiu survenit în 1989 și a lucrărilor efectuate asupra clădirii. În paralel cu decorațiunile exterioare, un accent deosebit a fost pus și pe înfrumusețarea apartamentelor, prin pictarea tavanelor în diferite scene, incluzând elemente din natură (fluturi, păsări) și spiritualitate (îngeri), având ca punct central rozeta, dar și prin ornamentarea plafoanelor cu ajutorul compartimentelor de stuc. După 1957, picturii originale i s-au adus o serie de retușuri.
De-a lungul anilor, casa Braikoff a servit drept sediu pentru o serie de instituții, începând cu Ministerul Justiției, care a funcționat aici între anii 1893 și 1899, înainte de finalizarea propriei clădiri, amplasată pe Cheiul Dâmboviței. Pentru daunele survenite în acest timp, statul i-a plătit lui Jean Braikoff suma de 13.600 de lei, reprezentând despăgubiri.
În 1900, cu un an înainte de moartea sa, antreprenorul îi donează casa soției sale, Maria. La două decenii și jumătate distanță, fiii lui, Jean Victor și Teodor, vor vinde casa. Pe parcurs, vor funcționa aici Societatea Redevența și diverse reprezentanțe ale unor companii aeriene, dar și ale unor instituții petroliere. Ulterior, în urma cutremurului din ’77, cu ajutorul unor investiții ale statului, în incinta clădirii va lua naștere Casa de Modă, parte a Ministerului Industriei Ușoare.