Având prețul de pornire de 50.000 de euro, această rară piesă textilă a fost disputată de cinci ofertanți, revenind în cele din urmă unui cumpărător european, care a licitat prin telefon și a cărui identitate nu a fost dezvăluită, potrivit Agerpres.
Pânza, fragilă din cauza vechimii, dar cu o policromia intactă, are o suprafață de 29×21 centimetri și datează din timpul celei de-a XVIII-a dinastii egiptene, între anii 1400-1300 î.Hr. Piesa a fost descoperită de Henri-Pierre Teissedre, director în cadrul casei de licitații Piasa, în cursul unui inventar al bunurilor lui Jeanne Loviton, editoare, romancieră și avocată, dispărută în 1996.
Mai există aproximativ 20 de astfel de vestigii pictate, care erau aplicate pe giulgiul defuncților, și care sunt conservate în general de mari muzee, precum Luvrul sau Met din New York.
Pe o astfel de țesătură, conform tradiției, defunctul este reprezentat din profil, îmbrăcat sumar, fiind acoperit doar în zona șoldurilor, așezat pe un scaun negru cu picioare în formă de animale în fața unei măsuțe pline cu ofrande (pâine, suc de fructe și o bucată de carne) aduse pentru ka (sufletul celui decedat).
Acest acoperământ de mormânt a fost descoperit în Valea Regilor, unde se afla confreria artizanilor însărcinați să construiască mormintele și templele funerare ale faraonilor (Amenophis, Tutankhamon și Ramses între alții), explică Christophe Kunicki, expert la casa de licitații Piasa.