ACORD al liderilor europeni privind termenii menţinerii Marii Britanii în UE. Cum va fi afectată România

Liderii statelor membre UE au ajuns la un acord, vineri seară, privind termenii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, documentul conţinând o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale ale angajaţilor comunitari străini, în anumite condiţii.
Filip Stan
19 feb. 2016, 22:37
ACORD al liderilor europeni privind termenii menţinerii Marii Britanii în UE. Cum va fi afectată România

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că cetățenii români care lucrează în Marea Britanie în prezent nu vor fi afectați de deciziile luate la Consiliul European de la Bruxelles, punctând că România a obținut la negocieri ca solicitările de restricționare a liberei circulații să se facă în baza unor justificări solide.

El a precizat că discuțiile de la Consiliul European au fost foarte dificile, subiectele importante fiind statutul Marii Britanii în UE și criza migrației.

„S-a ajuns la un acord în relația dintre Marea Britanie și UE. (…) Pentru România subiectul beneficiile sociale și libera circulație a lucrătorilor a avut o importanță majoră. Am cerut ca acordul să respecte pe deplin drepturile cetățenilor români și care lucrează în Marea Britanie”, a spus Iohannis, la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului European.

El a adăugat că la reuniunea Consiliului s-a decis crearea a două mecanisme în cazul Marii Britanii, unul fiind de salvgardare prin modificarea ulterioară a legislației europene, care va limita accesul cetățenilor UE la o categorie restrânsă de prestații specifice necontributive, prestații specifice numai pentru această țară.

„Mecanismul este nediscriminatoriu, aplicabil tuturor cetățenilor UE și care are un caracter excepțional. Va putea fi aplicat pe o perioadă de timp de maximum șapte ani. Cetățenii români care lucrează deja pe piața de muncii în Marea Britanie — atenție, foarte important — nu vor fi afectați de mecanism. Acesta privește doar eventualii lucrători care vor intra pe piața muncii în Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului, dar și aceștia își vor recupera accesul la aceste prestații gradual, pe parcursul unei perioade de patru ani. Noi ne-am implicat foarte mult în această chestiune și suntem foarte bucuroși că negocierea a dat acest rezultat”, a spus șeful statului.

El a precizat că al doilea mecanism va permite Marii Britanii să indexeze alocațiile pentru copii rămași acasă ai lucrătorilor altor state membre ale Uniunii, punctând că și în acest caz decizia are un caracter nediscriminatoriu și ține cont de diferențele dintre statele membre.

„Marea Britanie va putea aplica indexările pentru cererile de alocații care vor fi prezentate după intrarea în vigoare a mecanismului. Este important pentru lucrătorii UE stabiliți în Marea Britanie care primesc deja alocații pentru copii rămași acasă, indexarea se va putea aplica doar începând cu anul 2020. (…) Aceste reglementări nu intră automat în vigoare, ci vor fi supuse încă unui proces legislativ”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că mecanismul de indexare nu va fi extins de la alocațiile pentru copii la alte prestații sociale.

„România a obținut în cursul negocierilor amendarea textului deciziei prin care solicitările de restricționare a liberei circulații a persoanelor în conformitate cu articolul 45 al Tratatului UE vor trebui să fie făcute pe baza unor justificări solide. Este un lucru foarte important, fiindcă astfel vor fi evitate situații în care se iau decizii pur politice fără o motivație foarte serioasă. România a obținut acest lucru prin negocieri foarte aplicate și foarte bine pregătite altfel decât alții care au vorbit poate un pic mai mult și au obținut probabil ceva mai puțin”, a conchis președintele Iohannis.



UPDATE:Premierul britanic David Cameron a declarat vineri seară că a obținut un acord ce acordă Regatului Unit „un statut special în Uniunea Europeană”, la sfârșitul unui summit crucial la Bruxelles asupra problemei „Brexit”, ieșirea Marii Britanii din UE. 

„S-a ajuns la un acord, drama a luat sfârşit”, a transmis prin Twitter preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. „Este un compromis rezonabil”, a confirmat premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka.

Acordul va permite Marii Britanii să activeze oricând în următorii şapte ani o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale de care beneficiază angajaţii veniţi din altă ţară UE, în cazul în care vor fi presiuni semnificative asupra serviciilor publice naţionale. Aceste condiţii au fost negociate în mod detaliat cu liderii ţărilor central şi est-europene. 

Conform acordului, Marea Britanie nu va mai avea dreptul de a negocia alţi termeni în relaţia cu Uniunea Europeană. Termenii relaţiei de apartenenţă a Marii Britanii la Uniunea Europeană nu vor fi modificaţi nici măcar dacă cetăţenii britanici vor vota la referendum pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Premierul David Cameron probabil va organiza referendum pe tema menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană pe 23 iunie. „Am negociat un acord pentru a da Regatului Unit un statut special în Uniunea Europeană”, a anunțat pe Twitter prim-ministrul britanic, la scurt timp după oficializarea acordului de către președintele Consiliului European Donald Tusk. Cameron va apăra acest acord în fața consiliului său de miniștri începând de sâmbătă, notează AFP.

Clauza privind limitarea indemnizaţiilor sociale ale angajaţilor străini va putea fi activată oricând în următorii şapte ani, dar unui singur individ i se va putea aplica cel mult patru ani, în mod gradual.

Limitarea alocaţiilor copiilor angajaţilor străini care lucrează în Marea Britanie se va face prin indexarea la nivelul veniturilor din ţara de origine a imigrantului.

Conform ziarului The Guardian, Marea Britanie va fi singurul stat UE care va avea dreptul la reglementări financiare speciale impuse de Uniunea Europeană.

Donald Tusk confirmă un acord privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a confirmat vineri seară, prin Twitter, că s-a ajuns la un acord privind termenii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

„Acord în unanimitate privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană”, a afrmat Donald Tusk.

Cameron: Am obţinut un „statut special” al Marii Britanii în Uniunea Europeană

Premierul David Cameron a declarat, vineri seară, la Bruxelles, că a obţinut un statut special al Marii Britanii în Uniunea Europeană.

„Am negociat un acord prin care Marii Britanii să i se confere un statut special în cadrul Uniunii Europene. Voi recomanda acordul sâmbătă membrilor Guvernului britanic”, a declarat David Cameron.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Condamnări în Turcia pentru prăbușirea unui hotel în timpul cutremurului din 2023
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?