Un acord privind schimbul de active între grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, și gigantul rus Gazprom va fi finalizat în acest an, a anunțat vineri șeful Gazprom CEO Alexei Miller, preluat de Reuters.
Schimbul de active va include active deținute de OMV în Marea Nordului și Marea Norvegiei, și nu active din Austria, a afirmat directorul general al OMV, Rainer Seele, aflat în vizită în Rusia.
Rainer Seele, CEO şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al OMV, s-a întâlnit vineri, la Sankt Petersburg, cu Alexey Miller, preşedintele Gazprom. Cei doi au semnat mai multe acorduri şi memorandumuri tehnice care au rolul de a dezvolta cooperarea strategică dintre cele două companii, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de OMV.
Agenția rusă RIA Novosti a anunțat, citând surse de la Gazprom, că gigantul rus ar putea furniza OMV 1,5 milioane de tone de petrol anul acesta. Traderii au declarat pentru Reuters că subsidiara Gazprom, Gazprom Neft, va începe luna aceasta furnizarea de țiței Ural către OMV conform contractului încheiat între cele două companii.
„Astăzi, am semnat mai multe documente importante care au scopul de a dezvolta în continuare dialogul cu partenerul nostru strategic OMV. Relaţia noastră nu mai este limitată doar la afaceri. Odată cu extinderea cooperării noastre, avansăm consistent către obiectivele noastre ambiţioase: creşterea livrărilor de petrol şi gaze ruseşti în Europa şi dezvoltarea potenţialului companiilor noastre în zona de cercetare-dezvoltare”, a declarat Alexey Miller, şeful Gazprom, într-un comunicat preluat de Economica.net.
„Parteneriatul cu Gazprom, care datează de 48 de ani, are o fundaţie economică foarte solidă. Documentele semnate astăzi reprezintă un eveniment important în vederea unei mai strânse cooperări viitoare. Sunt mulţumit mai ales de faptul că astăzi iniţiem o legătură culturală între Rusia şi Austria. Până la urmă, într-un context din ce în ce mai fracturat, este un moment bun să ne apropiem mai mult printr-o cooperare strânsă, care va îmbina şi afacerile, şi cultura”, a afirmat, la rândul său, Rainer Seele, CEO OMV.
OMV și Gazprom au convenit, în luna septembrie, un posibil schimb de active. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participații de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.
Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Energiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar 9,3572% alți acționari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).