Măsurile convenite de negociatorii Parlamentului şi Consiliul UE vor „garanta faptul că băncile vor aloca fonduri pentru acoperirea riscurilor aferente creditelor pe care le vor acorda în viitor şi care ar putea deveni neperformante”, subliniază Executivul comunitar. Se va preveni astfel acumularea de expuneri neperformante în bilanţurile băncilor, care vor putea să îşi îndeplinească rolul lor indispensabil în finanţarea economiei şi în sprijinirea creşterii economice.
„Prin acordul la care s-a ajuns astăzi se va asigura faptul că băncile vor avea mai puţine credite neperformante în bilanţurile lor, ceea ce ar trebui sa le sporească soliditatea şi să le permită să finanţeze mediul de afaceri european. Am încredere ca Parlamentul European şi Consiliul vor conveni rapid cu privire la propunerile în curs legate de dezvoltarea pieţelor secundare pentru credite neperformante şi de facilitarea recuperării creanţelor”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
În pofida diminuării lor în ultimii ani, creditele neperformante constituie unul din principalele riscuri moştenite din trecut dar care ameninţă în continuare sistemul bancar european. Aceste credite, denumite NPL în engleză (”non performing loans”), sunt împrumuturile pe care debitorul este incapabil să le onoreze la scadenţă, atât în ceea ce priveşte plata dobânzilor, cât şi rambursarea capitalului.
În rândul statelor membre UE nivelul creditelor neperformante este diferit, în al doilea trimestru al acestui an cea mai mare pondere a creditelor neperformante în totalul creditelor naţionale se înregistra în Grecia (44,9%), Cipru (28,1%) şi Portugalia (11,7%).
După criza financiară din 2008, statele membre UE au căzut de acord să pună la punct o Uniune bancară pentru a gestiona mai bine riscurile din zona euro. Însă această Uniune nu a fost încă finalizată din cauza dezacordurilor existente între statele membre, în special cu privire la înfiinţarea unui fond european de garantare a depozitelor bancare.