Acordul încheiat între Rusia și statul UE în 2014 vizează extinderea centralei nucleare existente Paks. Această centrală produce în prezent 40% din furnizarea de energie electrică a Ungariei.
„Să înceapă construcția!”, a anunțat ministrul Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, pe Facebook.
De remarcat că industria nucleară rusă nu este supusă sancțiunilor UE, dar Rusia a blocat Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) la ONU, deoarece Moscova s-a opus unei clauze privind controlul centralei Zaporojie, din Ucraina.
Sesiunea finală a fost amânată cu mai mult de patru ore din cauza refuzului Rusiei de a fi de acord să semneze o declarație de sprijin pentru TNP, care includea o referire la centrala nucleară Zaporojie, care a fost ocupată de forțele ruse. Joi, centrala a fost deconectată temporar de la rețeaua electrică ucraineană, dar racordarea a fost restabilită.
Se pare că forțele ruse plănuiesc să deconecteze centrala de la rețea mai permanent, stârnind îngrijorări cu privire la un posibil dezastru.
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că situaţia la Zaporojie rămâne foarte riscantă şi periculoasă, avertizând că orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru.
”Oamenii noştri de ştiinţă în domeniul nuclear, toţi specialiştii în industria energetică, reuşesc să protejeze centrala nucleară Zaporojie de cel mai rău scenariu, care este provocat în mod constant de forţele ruse. În prezent, centrala a fost conectată la reţea. Felicitările mele! Produce energie pentru Ucraina. Vreau să subliniez că situaţia rămâne foarte riscantă şi periculoasă. Orice repetare a evenimentelor de ieri, adică orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru”, a declarat liderul de la Kiev.