După o zi agitată, senatorii au fost nevoiţi să convoace o sesiune, după ce au depăşit ora-limită de la miezul nopţii, de la care Guvernul nu mai dispune de credite pentru a funcţiona.
Statul trebuie, în acest caz, să trimită în şomaj tehnic sute de mii de funcţionari din departamente, servicii fiscale sau parcuri naţionale. Administraţia Trump şi-a trăit prima paralizie pe 20 ianuarie, în lipsa unui acord asupra bugetului. Ea a durat trei zile.
Votul a fost blocat timp de mai multe ore de către Rand Paul, un republican care se opune unei ridicări a plafonului datoriei americane. Preşedinţia Senatului a fost nevoită să suspende sesiunea la miezul nopţii (7.00, ora României), să redeschidă alta, mai târziu, şi să convoace un vot. Acest vot s-a încheiat cu o largă aprobare, de 71 la 28.
Camera Reprezentanţilor urmează de-acum să aprobe textul, care se loveşte de opoziţia unor aleşi. Potrivit unor surse parlamentare, un vot ar putea să aibă loc către ora locală 5.00 (12.00, ora României). Preşedintele Donald Trump urmează ca apoi să promulge legea. Paralizia ar putea, deci, să fie scurtă, însă ea ilustrează polarizarea aleşilor americani, în contextul în care propunerea a primit susţinerea liderilor republicani şi democraţi.
IPOCRIZIE
Conducerea în domeniul bugetului de la Casa Albă a prezis joi după-amiaza un eşec şi a cerut diverselor agenţii guvernamentale ”să se pregătească de o întrerupere a creditelor”, potrivit unui oficial de rang înalt.
”Nu pot, în mod onest şi cu bună credinţă, să mă uit în altă parte, căci acum partidul meu este complice la deficite”, a lansat Paul, denunţând ”ipocrizia” colegilor săi republicani, care au refuzat o ridicare a plafonului datoriei cerută de către Barack Obama.
Liderul majorităţii senatoriale, republicanul Mitch McConnell, şi omologul său democrat Chuck Schumer au ajuns, cu toate acestea, miercuri, la un teren comun asupra sumelor bugetelor din 2018 şi 2019, permiţând Guvernului să-şi planifice pe termen lung cheltuielile şi investiţiile.
Acordul îi oferă lui Trump posibilitatea să-şi respecte una dintre promisiunile de campanie – umflarea bugetului militar, prin creşterea plafonului datoriei până în martie 2019.
Citeşte şi O fostă consilieră din Administraţia Trump rupe tăcerea: Lucrurile merg prost la Casa Albă
Opoziţia democrată a obţinut, la rândul ei, o creştere comparabilă a cheltuielilor nemilitare – precum lupta împotriva opiaceelor, asigurarea de sănătate a copiilor săraci, investiţiile în infrastructuri sau un ajutor în valoare de 80 de miliarde către statele devastate de uragane şi incendii în 2017. În total, creşterea ar putea să atingă 300 de miliarde de dolari pe an, potrivit unei surse senatoriale.
ARMATA ŞI CLASA MIJLOCIE
”Acest buget le face pe amândouă – ne finanţează armata şi clasa mijlocie (care a) suferit de decenii de pe urma unei austerităţi inutile pe care Congresul şi-a impus-o singur”, a declarat Chuck Schumer în faţa senatorilor.
Însă unii congresmeni sunt nemulţumiţi. Unii republicani consideră că textul va creşte în mod considerabil datoria ţării, după ce tocmai a fost votată o lege cu privire la scădere masivă a impozitelor. Democraţii sunt nemulţumiţi pentru că el nu menţionează regularizarea la termen a mii de ”clandestini” numiţi „Dreamers” (visători). Opoziţia vrea să lege soarta acestor tineri care au intrat ilegal în ţară pecând erau copii de un acord bugetar, ceea ce a condus deja la „shutdown” acum trei săptămâni.
”Visătorii” erau protejaţi de orice expulzare prin programul Daca, creat în 2012 de fostul preşedinte Barack Obama. Donald Trump a abrogat decretul predecesorului său şi a dat Congresului termen până la 5 martie să găsească o soluţie legislativă.
Conducătoarea democrată a democraţilor în Cameră, Nancy Pelosi, a avertizat că ea va vota ”nu” în cazul în care o dezbatere pe tema imigraţiei nu va fi introdusă pe ordinea de zi. Ea s-a exprimat miercuri în hemiciclu – timp de opt ore şi şapte minute -, citind mărturii ale unor ”Dreamers”. ”Ambele partide sunt cu adevărat angajate să găsească o soluţie la provocarea Daca”, a dat asigurări joi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Paul Ryan.