La negocierile de la ASF între reprezentanţii transportatorilor şi şefii instituţiei s-a convenit ca în curând, posibil chiar din luna aprilie, poliţele RCA să poată fi încheiate şi pe o perioadă de o lună, perioada minimă fiind în prezent de 6 luni. Totodată, şoferii care nu folosesc maşina o perioadă, pot conveni cu asigurătorul suspendarea temporară a poliţei, informează România TV.
O altă schimbare convenită de transportatori şi ASF este legată de plata daunelor. Un şofer lovit trafic de o altă maşină îşi va putea repara autoturismul în baza propriei poliţe RCA, urmând ca firma de asigurare la care are încheiat RCA să îşi recupereze apoi banii de la asigurătorul şoferului vinovat
Transportatorii au obţinut de la ASF promisiunea că RCA va putea fi plătită şi în rate, măsură avantajoasă pentru şoferii cu maşini de capacitate mare şi pentru transportatorii cu un parc auto mare.
Citeşte şi ASF: Plata impozitelor pe autoturisme ar putea să fie condiţionată de plata RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a fost, însă, de acord cu alte revendicări ale transportatorilor, precum eliminarea taxei de 10 lei pe zi, percepută din momentul în care expiră poliţa şi până la semnarea uneia noi, sau preţul poliţelor de asigurare, care a crescut, acuză transportatorii, şi cu 300%, deşi înţelegerea privind majorarea viza un cuantum de cel mult 50%.
Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a declarat că discuţiile pe marginea noii legi vor continua. „Sa nu credeti ca toate cele 9 firme de asigurari vor fi de acord. Asta tine de client si asigurator, nu este obligatoriu. Dar esentialul este ca pot sa o fac. chiar daca am costuri cu un leu mai mult. Dar se va trece in lege ca putem sa incheiem asigurari intre o luna si 12 luni si se poate face si suspendare pe perioada cât nu circul”, a declarat Ştefănescu.
Augustin Hagiu, reprezentant al transportatorilor, spune că plata în rate a RCA este o posibilitate şi că lucrurile trebuie puse la punct în următoarele 30 de zile, pentru ca proiectul să poată fi depus apoi la Comisiile Parlamentului şi, ulterior, supus votului în plen. „Dacă suntem harnici, cel târziu la sfârşitul lunii aprilie ar putea să plece spre Monitorul Oficial”, a declarat Hagiu.
Părţile nu ajung încă la un acord privind preţul poliţelor RCA. „Orice modificare legislativa creeaza doar premisele unui echilibru in zona tarifelor RCA, doar ca pe termen mediu si lung sa se schimbe in bine. ASF a uitat ca a primis acel shadowprice, probabil la presiunea asigurătorilor. Daca ASF si-ar asuma ca macar o data pe luna sau trimestrial sa vina si sa puna pe masa tariful de referinta pentru RCA ptr toate tipurile de vehicule, fara bonus-malus, atunci lucrurile ar intra in normalitate. Nu ar mai avea cineva cum sa justifice o oferta mai mare decât o altă ofertă cu 300%”, a explicat Augustin Hagiu.