Acordul CETA, blocat de tradiţia agricolă şi industrială a Valoniei

Tradiția agricolă și industrială a Valoniei, motivul care a determinat-o să blocheze acordul CETA. Luptele politice regionale și discursurile anti-globalizare, în contextul declinului industrial și agricol, au determinat regiunea belgiană Valonia să blocheze tratatul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), opoziție care în plus amplifică și diviziunile dintre flamanzi (vorbitori de olandeză) și valoni (francofoni) în interiorul Belgiei.
Iulian Tudor
25 oct. 2016, 20:31
Acordul CETA, blocat de tradiţia agricolă şi industrială a Valoniei

Lideri politici din Flandra, regiunea majoritar flamandă ce ocupă jumătatea nordică a Belgiei, nu își ascund iritarea față de rolul jucat pe scena internațională de Valonia, regiunea care ocupă cealaltă jumătate a țării și este condusă de Partidul Socialist, formațiune ce nu este însă reprezentată în guvernul federal belgian.

Critici la adrese socialiștilor valoni au venit și din partea ministrului belgian de externe, Didier Reynders, care nu a ezitat să spună că acordul CETA a fost acceptat de ‘27,6’ state din Uniunea Europeană, afirmație prin care a făcut aluzie și la sprijinul primit de flamanzi din partea micii comunități germanofone din estul Belgiei.

‘Lumea știe că problema Belgiei este că, în realitate, ea formează două țări’, a scris pe Twitter ministrul flamand al mobilității, Ben Weyts. Dar decizia Valoniei de a se opune semnării tratatului CETA este motivată de mai mulți factori.

În primul rând, această regiune este preocupată de consecințele respectivului acord pentru sectorul ei agricol, a declarat agenției EFE președintele Federației Valone a Agriculturii, Joseph Pompier. Îngrijorările țin mai ales de posibilitatea de a se permite tratarea cu hormoni și cu unele medicamente a animalelor destinate consumului uman, de importul unor produse transgenice sau de riscul dispariției unor produse tradiționale valone, cum ar fi brânza Herve. Pe de altă parte, valonii nu sunt convinși că datorită acestui acord vor putea exporta în Canada cantități mai mari de carne și produse lactate, potrivit Agerpres.

‘După anul 1990, mai mult de jumătate dintre producătorii agricoli din Valonia au dispărut’, mai menționează Joseph Pompier, care consideră necesar să se garanteze aplicarea normelor de sănătate înaintea aprobării acordului.

În opinia unui lider sindical valon expert în tratatul CETA, Bruno Poncelet, includerea acestor norme într-o anexă a tratatului, pentru a fi abordate într-o negociere ulterioară, ar putea fi o soluție pentru a se ajunge în final la convergență între regulile comunitare și cele canadiene, cele din urmă fiind mai permisive cu organismele modificate genetic.

Citeşte şi CE dă asigurări că eforturile pentru încheierea acordului CETA vor continua, chiar dacă summitul UE-Canada va fi amânat

Același lider sindical enunță și alte elemente care au determinat opoziția Valoniei, cum ar fi posibilitatea delocalizării multinaționalelor și riscul deciziilor nefavorabile luate de instanțele de arbitraj comercial, factori invocați în ultimele zile și de premierul valon, Paul Magnette.

Dar rezervele Valoniei față de acordul CETA nu țin doar de sectorul agricol, ci și de cel industrial. Această regiune a fost odinioară centrul economic al Belgiei, datorită industriei sale, cum ar fi siderurgia. Însă în perioada postbelică a început decăderea acestui sector, în timp ce Flandra și-a diversificat economia. Nu este lipsit de relevanță faptul că în prezent rata șomajului în Valonia este de 10,6%, iar în Flandra de numai 4,9%, potrivit Agerpres.

‘Globalizarea a adus mai multe dezavantaje decât avantaje industriilor tradiționale din Valonia, motiv pentru care există o teamă a deschiderii către lume’, explică la rândul său directorul departamentului economic al Uniunii Valone a Societăților, Didier Paquot, organism care se arată însă favorabil semnării acordului CETA.

Acest interlocutor atrage atenția că în ultimele decenii în Valonia s-a investit foarte mult în sectoare care astăzi nu mai sunt competitive, iar revoluția tehnologică a lăsat această regiune puțin în urma Europei. De asemenea, el subliniază aspectele pozitive ale acordului CETA, cum ar fi crearea de noi locuri de muncă, creșterea investițiilor sau eliminarea taxelor vamale și nu crede că ‘produsele canadiene vor invada’ Valonia.

DailyBusiness
Cât costă clătita Dubai, cel mai "vânat" desert la târgul de Crăciun din Capitală. Prețuri extravagante la toate produsele
Spynews
Horoscop vineri, 29 noiembrie 2024: Balanțele se bucură de succes profesional
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă, de sâmbătă, 30 noiembrie 2024, aceste produse pe care românii le adoră. Se vând repede, toți vor să le aibă pe masă
Capital.ro
Dezvăluirea care-l îngroapă pe Călin Georgescu. Degeaba s-a ascuns: Zero, nada, niente
Playtech.ro
Pragul electoral în România: ce procent trebuie să aibă un partid ca să intre în Parlament
DailyBusiness
Decizie de ultimă oră în CSAT. Ce se întâmplă cu primul tur al alegerilor
Adevarul
Informațiile false din CV-ul lui Călin Georgescu. A scris că a lucrat la un institut al ONU, însǎ în realitate e o fundație privată
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Simona Halep, mesaj de revoltă după decizia ITIA în cazul jucătoarei poloneze Iga Swiatek. Românca s-a simțit neîndreptățită: ”A făcut totul să mă distrugă”
Spynews
După blefaroplastie, CRBL se pregătește pentru o nouă intervenție! A început deja pregătirile: ”Am auzit de ea de la femei”
Evz.ro
Vești despre pensiile pentru decembrie. Când se livrează banii
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Medicul Monica Pop demontează un mit important despre sănătatea ochilor: ''Calculatorul nu strică vederea. Este o prostie!''
Cancan.ro
Călin Georgescu, mesaj important după ce au apărut clipuri dubioase care îl promovează! S-a dezis de
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Toni Greblă: A rămas definitivă...
StirileBZI
Facturile la energie se vor dubla în 2025! Se anunță dezastru pentru consumatori!
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
Cum au influențat rețelele sociale succesul lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
MediaFlux
Se DAU PENSIILE mai DEVREME! ANUNȚUL Poștei Române!
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Sharon Stone critică dur alegătorii americani după realegerea lui Trump: „ignoranți și needucați”