Acordul CETA va fi supus votului Parlamentului European în data de 15 februarie

Comisia pentru comerț internațional din Parlamentul European (INTA) s-a pronunțat marți în favoarea acordului de liber-schimb dintre UE și Canada, CETA, care urmează să fie supus votului în plen al eurodeputaților la 15 februarie, la Strasbourg.
Filip Stan
24 ian. 2017, 13:21

Membrii acestei comisii s-au pronunțat în favoarea textului, cu 25 de voturi pentru, 15 împotrivă și o abținere. "Este un semnal puternic și important în favoarea reglementării mondializării", a declarat social-democratul german Bernd Lange, președintele INTA, după acest vot crucial. Analizarea textului de către comisie era un pas obligatoriu înaintea votului în plen al celor 751 de eurodeputați, notează AFP.

Dacă textul va obține și votul legislativului european la 15 februarie, atunci acordul va fi pus în aplicare parțial și provizoriu, până când va fi ratificat de toate parlamentele naționale și regionale ale UE, o procedură care ar putea dura ani de zile.

"Este o înfrângere" și "un covor roșu întins extremei drepte și celor mai sulfuroase naționalisme", și-a exprimat regretul deputatul ecologist Yannick Jadot, vicepreședintele INTA. "Parlamentul European nu trage învățăminte din victoria (președintelui american Donald) Trump și din votul privind Brexitul, sporind puterile multinaționalelor și reducându-le pe cele ale cetățeanului", a declarat el pentru AFP.

"Nu pricep acest raționament care lasă să se înțeleagă că normele nu vor fi respectate, că ne vom pune cu serviciile publice. Trăim sub semnul caricaturii și al minciunii", i-a răspuns Franck Proust, europarlamentar din partea Partidului Popular European (dreapta).

Citeşte şi Iohannis, după acordul privind CETA: Lucrurile au început să se mişte şi putem fi iar optimişti

Marielle de Sarnez, din partea grupului liberalilor și democraților (ALDE), care s-a abținut de la vot, a calificat acordul drept "nu foarte echilibrat". "Există semne de întrebare", a apreciat ea, susținând "necesitatea ca Europa să aibă o politică adevărată, mai proactivă decât simplele schimburi comerciale".

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a venit luni să pledeze pentru CETA în fața eurodeputaților, considerându-l "mai important ca oricând" în fața protecționismului promovat de Donald Trump. Este vorba, în opinia ei, de "acordul comercial cel mai progresist încheiat vreodată în istorie".

Negociat timp de șapte ani, CETA a fost semnat în octombrie 2016 de UE și Canada, după câteva zile de incertitudine din cauza opoziției manifestate de parlamentul regional valon din Belgia.

Membrii acestei comisii s-au pronunțat în favoarea textului, cu 25 de voturi pentru, 15 împotrivă și o abținere. „Este un semnal puternic și important în favoarea reglementării mondializării”, a declarat social-democratul german Bernd Lange, președintele INTA, după acest vot crucial. Analizarea textului de către comisie era un pas obligatoriu înaintea votului în plen al celor 751 de eurodeputați, notează AFP.

Dacă textul va obține și votul legislativului european la 15 februarie, atunci acordul va fi pus în aplicare parțial și provizoriu, până când va fi ratificat de toate parlamentele naționale și regionale ale UE, o procedură care ar putea dura ani de zile.

„Este o înfrângere” și „un covor roșu întins extremei drepte și celor mai sulfuroase naționalisme”, și-a exprimat regretul deputatul ecologist Yannick Jadot, vicepreședintele INTA. „Parlamentul European nu trage învățăminte din victoria (președintelui american Donald) Trump și din votul privind Brexitul, sporind puterile multinaționalelor și reducându-le pe cele ale cetățeanului”, a declarat el pentru AFP.

„Nu pricep acest raționament care lasă să se înțeleagă că normele nu vor fi respectate, că ne vom pune cu serviciile publice. Trăim sub semnul caricaturii și al minciunii”, i-a răspuns Franck Proust, europarlamentar din partea Partidului Popular European (dreapta).

Citeşte şi Iohannis, după acordul privind CETA: Lucrurile au început să se mişte şi putem fi iar optimişti

Marielle de Sarnez, din partea grupului liberalilor și democraților (ALDE), care s-a abținut de la vot, a calificat acordul drept „nu foarte echilibrat”. „Există semne de întrebare”, a apreciat ea, susținând „necesitatea ca Europa să aibă o politică adevărată, mai proactivă decât simplele schimburi comerciale”.

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a venit luni să pledeze pentru CETA în fața eurodeputaților, considerându-l „mai important ca oricând” în fața protecționismului promovat de Donald Trump. Este vorba, în opinia ei, de „acordul comercial cel mai progresist încheiat vreodată în istorie”.

Negociat timp de șapte ani, CETA a fost semnat în octombrie 2016 de UE și Canada, după câteva zile de incertitudine din cauza opoziției manifestate de parlamentul regional valon din Belgia.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Dispare o facultate de top din România. Ce se va întâmpla cu studenții deja înscriși
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
Playtech.ro
Este sau nu nevoie de autorizație pentru aerul condiționat la bloc? Ce spune legea în 2025
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Putin și-a plantat „bomba” în inima Europei, iar acum a detonat-o
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Cât costă trei nopți de cazare în hotelurile vedetelor noastre, în minivacanța de 1 Mai 2025
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Donald Trump, lovitură pentru Putin! Liderul SUA a anunțat după bombardarea Kievului
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”