Acordul CETA va fi supus votului Parlamentului European în data de 15 februarie

Comisia pentru comerț internațional din Parlamentul European (INTA) s-a pronunțat marți în favoarea acordului de liber-schimb dintre UE și Canada, CETA, care urmează să fie supus votului în plen al eurodeputaților la 15 februarie, la Strasbourg.
Filip Stan
24 ian. 2017, 13:21

Membrii acestei comisii s-au pronunțat în favoarea textului, cu 25 de voturi pentru, 15 împotrivă și o abținere. "Este un semnal puternic și important în favoarea reglementării mondializării", a declarat social-democratul german Bernd Lange, președintele INTA, după acest vot crucial. Analizarea textului de către comisie era un pas obligatoriu înaintea votului în plen al celor 751 de eurodeputați, notează AFP.

Dacă textul va obține și votul legislativului european la 15 februarie, atunci acordul va fi pus în aplicare parțial și provizoriu, până când va fi ratificat de toate parlamentele naționale și regionale ale UE, o procedură care ar putea dura ani de zile.

"Este o înfrângere" și "un covor roșu întins extremei drepte și celor mai sulfuroase naționalisme", și-a exprimat regretul deputatul ecologist Yannick Jadot, vicepreședintele INTA. "Parlamentul European nu trage învățăminte din victoria (președintelui american Donald) Trump și din votul privind Brexitul, sporind puterile multinaționalelor și reducându-le pe cele ale cetățeanului", a declarat el pentru AFP.

"Nu pricep acest raționament care lasă să se înțeleagă că normele nu vor fi respectate, că ne vom pune cu serviciile publice. Trăim sub semnul caricaturii și al minciunii", i-a răspuns Franck Proust, europarlamentar din partea Partidului Popular European (dreapta).

Citeşte şi Iohannis, după acordul privind CETA: Lucrurile au început să se mişte şi putem fi iar optimişti

Marielle de Sarnez, din partea grupului liberalilor și democraților (ALDE), care s-a abținut de la vot, a calificat acordul drept "nu foarte echilibrat". "Există semne de întrebare", a apreciat ea, susținând "necesitatea ca Europa să aibă o politică adevărată, mai proactivă decât simplele schimburi comerciale".

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a venit luni să pledeze pentru CETA în fața eurodeputaților, considerându-l "mai important ca oricând" în fața protecționismului promovat de Donald Trump. Este vorba, în opinia ei, de "acordul comercial cel mai progresist încheiat vreodată în istorie".

Negociat timp de șapte ani, CETA a fost semnat în octombrie 2016 de UE și Canada, după câteva zile de incertitudine din cauza opoziției manifestate de parlamentul regional valon din Belgia.

Membrii acestei comisii s-au pronunțat în favoarea textului, cu 25 de voturi pentru, 15 împotrivă și o abținere. „Este un semnal puternic și important în favoarea reglementării mondializării”, a declarat social-democratul german Bernd Lange, președintele INTA, după acest vot crucial. Analizarea textului de către comisie era un pas obligatoriu înaintea votului în plen al celor 751 de eurodeputați, notează AFP.

Dacă textul va obține și votul legislativului european la 15 februarie, atunci acordul va fi pus în aplicare parțial și provizoriu, până când va fi ratificat de toate parlamentele naționale și regionale ale UE, o procedură care ar putea dura ani de zile.

„Este o înfrângere” și „un covor roșu întins extremei drepte și celor mai sulfuroase naționalisme”, și-a exprimat regretul deputatul ecologist Yannick Jadot, vicepreședintele INTA. „Parlamentul European nu trage învățăminte din victoria (președintelui american Donald) Trump și din votul privind Brexitul, sporind puterile multinaționalelor și reducându-le pe cele ale cetățeanului”, a declarat el pentru AFP.

„Nu pricep acest raționament care lasă să se înțeleagă că normele nu vor fi respectate, că ne vom pune cu serviciile publice. Trăim sub semnul caricaturii și al minciunii”, i-a răspuns Franck Proust, europarlamentar din partea Partidului Popular European (dreapta).

Citeşte şi Iohannis, după acordul privind CETA: Lucrurile au început să se mişte şi putem fi iar optimişti

Marielle de Sarnez, din partea grupului liberalilor și democraților (ALDE), care s-a abținut de la vot, a calificat acordul drept „nu foarte echilibrat”. „Există semne de întrebare”, a apreciat ea, susținând „necesitatea ca Europa să aibă o politică adevărată, mai proactivă decât simplele schimburi comerciale”.

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a venit luni să pledeze pentru CETA în fața eurodeputaților, considerându-l „mai important ca oricând” în fața protecționismului promovat de Donald Trump. Este vorba, în opinia ei, de „acordul comercial cel mai progresist încheiat vreodată în istorie”.

Negociat timp de șapte ani, CETA a fost semnat în octombrie 2016 de UE și Canada, după câteva zile de incertitudine din cauza opoziției manifestate de parlamentul regional valon din Belgia.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Cum trebuie să așezi antenele routerului Wi-Fi ca să ai un semnal bun la internet. Greșeala pe care multe persoane o fac
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Playtech.ro
Pentru români, viața fără cash e imposibilă și de neconceput. Câți țin banii la saltea?
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Ciclonul Pauline lovește România cu forța unui uragan. Vânturi turbate, ninsori abundente 
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Carambol cu 16 mașini pe o stradă din Alba Iulia. Traficul în zonă a fost restricționat
Cancan.ro
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l cunoască
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim este incomensurabilă
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Paznic fără permis a furat o basculantă și a provocat un accident în București
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Au anunțat data. KIEVUL a lansat RACHETELE în RUSIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine beneficiază de indemnizație la pensie de 50%