Acordul CETA va fi supus votului Parlamentului European în data de 15 februarie

Comisia pentru comerț internațional din Parlamentul European (INTA) s-a pronunțat marți în favoarea acordului de liber-schimb dintre UE și Canada, CETA, care urmează să fie supus votului în plen al eurodeputaților la 15 februarie, la Strasbourg.
Filip Stan
24 ian. 2017, 13:21

Membrii acestei comisii s-au pronunțat în favoarea textului, cu 25 de voturi pentru, 15 împotrivă și o abținere. "Este un semnal puternic și important în favoarea reglementării mondializării", a declarat social-democratul german Bernd Lange, președintele INTA, după acest vot crucial. Analizarea textului de către comisie era un pas obligatoriu înaintea votului în plen al celor 751 de eurodeputați, notează AFP.

Dacă textul va obține și votul legislativului european la 15 februarie, atunci acordul va fi pus în aplicare parțial și provizoriu, până când va fi ratificat de toate parlamentele naționale și regionale ale UE, o procedură care ar putea dura ani de zile.

"Este o înfrângere" și "un covor roșu întins extremei drepte și celor mai sulfuroase naționalisme", și-a exprimat regretul deputatul ecologist Yannick Jadot, vicepreședintele INTA. "Parlamentul European nu trage învățăminte din victoria (președintelui american Donald) Trump și din votul privind Brexitul, sporind puterile multinaționalelor și reducându-le pe cele ale cetățeanului", a declarat el pentru AFP.

"Nu pricep acest raționament care lasă să se înțeleagă că normele nu vor fi respectate, că ne vom pune cu serviciile publice. Trăim sub semnul caricaturii și al minciunii", i-a răspuns Franck Proust, europarlamentar din partea Partidului Popular European (dreapta).

Citeşte şi Iohannis, după acordul privind CETA: Lucrurile au început să se mişte şi putem fi iar optimişti

Marielle de Sarnez, din partea grupului liberalilor și democraților (ALDE), care s-a abținut de la vot, a calificat acordul drept "nu foarte echilibrat". "Există semne de întrebare", a apreciat ea, susținând "necesitatea ca Europa să aibă o politică adevărată, mai proactivă decât simplele schimburi comerciale".

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a venit luni să pledeze pentru CETA în fața eurodeputaților, considerându-l "mai important ca oricând" în fața protecționismului promovat de Donald Trump. Este vorba, în opinia ei, de "acordul comercial cel mai progresist încheiat vreodată în istorie".

Negociat timp de șapte ani, CETA a fost semnat în octombrie 2016 de UE și Canada, după câteva zile de incertitudine din cauza opoziției manifestate de parlamentul regional valon din Belgia.

Membrii acestei comisii s-au pronunțat în favoarea textului, cu 25 de voturi pentru, 15 împotrivă și o abținere. „Este un semnal puternic și important în favoarea reglementării mondializării”, a declarat social-democratul german Bernd Lange, președintele INTA, după acest vot crucial. Analizarea textului de către comisie era un pas obligatoriu înaintea votului în plen al celor 751 de eurodeputați, notează AFP.

Dacă textul va obține și votul legislativului european la 15 februarie, atunci acordul va fi pus în aplicare parțial și provizoriu, până când va fi ratificat de toate parlamentele naționale și regionale ale UE, o procedură care ar putea dura ani de zile.

„Este o înfrângere” și „un covor roșu întins extremei drepte și celor mai sulfuroase naționalisme”, și-a exprimat regretul deputatul ecologist Yannick Jadot, vicepreședintele INTA. „Parlamentul European nu trage învățăminte din victoria (președintelui american Donald) Trump și din votul privind Brexitul, sporind puterile multinaționalelor și reducându-le pe cele ale cetățeanului”, a declarat el pentru AFP.

„Nu pricep acest raționament care lasă să se înțeleagă că normele nu vor fi respectate, că ne vom pune cu serviciile publice. Trăim sub semnul caricaturii și al minciunii”, i-a răspuns Franck Proust, europarlamentar din partea Partidului Popular European (dreapta).

Citeşte şi Iohannis, după acordul privind CETA: Lucrurile au început să se mişte şi putem fi iar optimişti

Marielle de Sarnez, din partea grupului liberalilor și democraților (ALDE), care s-a abținut de la vot, a calificat acordul drept „nu foarte echilibrat”. „Există semne de întrebare”, a apreciat ea, susținând „necesitatea ca Europa să aibă o politică adevărată, mai proactivă decât simplele schimburi comerciale”.

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a venit luni să pledeze pentru CETA în fața eurodeputaților, considerându-l „mai important ca oricând” în fața protecționismului promovat de Donald Trump. Este vorba, în opinia ei, de „acordul comercial cel mai progresist încheiat vreodată în istorie”.

Negociat timp de șapte ani, CETA a fost semnat în octombrie 2016 de UE și Canada, după câteva zile de incertitudine din cauza opoziției manifestate de parlamentul regional valon din Belgia.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o ții la fereastra casei noaptea. Împrăștie un parfum plăcut odată cu lăsarea serii și arată deosebit
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
A murit o legendă a muzicii. A lăsat un hit de neuitat
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Starea de sănătate a Papei Francisc se ameliorează ușor, dar rămâne critică
MediaFlux
Informații de ultimă oră de la Vatican. Starea de sănătate a Papei Francisc se deteriorează de la o oră la alta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe