Deputaţii au dat 269 voturi pentru, 39 împotrivă şi au fost 21 de abţineri pentru proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului pentru facilitatea de împrumut de tip preventiv între Uniunea Europeană, în calitate de Împrumutător, şi România, în calitate de Împrumutat, şi Banca Naţională a României, în valoare de maximum 2 miliarde euro, semnat la Bucureşti la 5 noiembrie 2013 şi la Luxemburg la 19 noiembrie 2013, şi pentru Memorandumul de înţelegere între Uniunea Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 5 noiembrie 2013 şi la Bruxelles la 6 noiembrie 2013.
Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a precizat că PDL nu va putea susţine acest proiect de lege ‘pentru că se bazează pe creşteri de impozite şi taxe, contrar cerinţelor mediului de afaceri’.
‘Aveaţi posibilitatea să încheiaţi un acord pentru dezvoltare sustenabilă, şi nu conjuncturală. PDL nu susţine acest proiect de lege pentru că este împotriva mediului de afaceri, împotriva puterii de cumpărare a românilor, împotriva locurilor de muncă’, a spus Ialomiţianu.
Potrivit expunerii de motive a proiectului, sprijinul acordat vizează asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice, continuarea politicilor monetare şi a celor din sectorul financiar în susţinerea unor rezerve şi creşterea rezilienţei în eventualitatea unor şocuri externe şi continuarea implementării de reforme structurale.
‘Măsurile agreate în cadrul noului pachet au în vedere elemente de politică fiscală (managementul finanţelor publice şi consolidarea instituţiilor fiscale, stimularea absorbţiei fondurilor UE şi planificarea investiţiilor publice, legea salarizării unitare şi analizele funcţionale, legislaţie şi administraţie fiscală), sectorul sanitar, managementul datoriei publice, reforme în domeniul energiei şi al transporturilor şi piaţa muncii, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Camera Deputaţilor a fost prima cameră sesizată. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, cu rol decizional în acest caz.