Acordul de asociere cu Uniunea Europeană „ar fi antrenat falimentul şi prăbuşirea socio-economică„, a declarat Azarov în deschiderea unei şedinţe de Guvern.”Ieri am asistat la un moment istoric”, a adăugat el, evocând vizita la Moscova a preşedintelui Viktor Ianukovici, în cursul căreia Rusia a acordat Ucrainei un împrumut în valoare de 15 miliarde de dolari şi scăderea cu o treime a preţului gazelor naturale.
Puterea ucraineană „nu va lăsa pe nimeni” să destabilizeze situaţia în ţară după semnarea acordurilor economice de la Moscova, a mai spus el, în contextul în care opoziţia contestă în stradă, de peste trei săptămâni, refuzul preşedintelui ucrainean de a semna un acord de asociere cu UE, pentru a se reorienta către o cooperare economică cu Rusia.
Merkel menţine oferta făcută Ucrainei de asociere la UE
Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat miercuri, într-un discurs susţinut în faţa deputaţilor germani, înaintea şedinţei unui Consiliu European la sfârşitul săptămânii, regretul faţă de decizia ucraineană de a nu semna un acord de asociere cu UE, oferind asigurări că oferta este „în continuare pe masă”, relatează AFP, citată de Mediafax.
Cancelarul a anunţat totodată că UE va „studia şi privi atent” acordurile economice cu Rusia, semnate la Moscova de către preşedintele ucrainean, acorduri prin care Rusia s-a angajat să investească suma de 15 miliarde de dolari în obligaţiuni ale Guvernului ucrainean şi să scadă cu o treime preţul gazelor naturale pe care i le vinde.
Noul ministru german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat la rândul său că ajutorul propus de către UE Ucrainei în schimbul unei apropieri de Europa a fost insuficient.
În ceea ce priveşte manifestaţiile proeuropene ale opoziţiei împotriva lui Ianukovici, la Kiev, Merkel a îndemnat Ucraina să „garanteze condiţii rezonabile (în vederea exercitării) dreptului de a manifesta”.