Acordul pe Roşia Montană, mină de aur pentru stat. Vezi câţi bani va câştiga România

Controversatul proiect Roşia Montană ar urma să aducă statului român miliarde bune de dolari, potrivit estimărilor Guvernului. În plus, Roşia Montană Gold Corporation va avea obligaţii stricte privind investiţiile şi asigurările de mediu, în patrimoniul cultural şi în comunitatea de la Roşia Montană.
Romania TV
07 sept. 2013, 08:59
Acordul pe Roşia Montană, mină de aur pentru stat. Vezi câţi bani va câştiga România

Acordul dintre Executiv şi Roşia Montană Gold Corporation, la care compania canadiană Gabriel Resources deţine 80% din acţiuni, iar statul român, prin Minvest, 20% din acţiuni, inclus în Legea privind proiectul minier de la Roşia Montană, prevede obligaţii stricte pentru RMGC în ce priveşte investiţiile şi asigurările de mediu, în patrimoniul cultural şi în comunitatea de la Roşia Montană şi prezintă câştigul pe care Guvernul se aşteaptă să îl obţină din acest proiect minier, scrie Gandul.info.

Acordul prevede transferul gratuit al 5,68% din acţiunile Gabriel Resources către statul român, prin Minvest, cu anumite condiţii, aducând statul român în poziţia de acţionar cu 25% la RMGC, faţă de aproximativ 20% cât are în prezent. În plus, statul român nu este obligat să participe la eventualele majorări de capital operate de Gabriel Resources în RMGC, cu excepţia situaţiei în care acest lucru este impus de lege sau pentru a evita dizolvarea companiei. Dacă statul român nu are bani pentru a investi în companie în aceste situaţii, Gabriel Resources se oferă să împrumute statul, cu o dobândă aferentă.

Guvernul estimează câştiguri de miliarde de dolari pentru statul român

Potrivit estimărilor guvernanţilor, proiectul Roşia Montană ar urma să aducă venituri importante statului. Mai exact, veniturile din exploatarea de la Roşia Montană ar urma să ajungă la 2,3 miliarde de dolari, efectul direct în economia României fiind estimat la 2,9 miliarde de dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 de dolari pe uncia de aur, ceea ce ar duce la un aport de 5,2 miliarde la economia României.

De asemenea, potrivit Acordului, RMGC este obligată să creeze şi să menţină 2.300 de locuri de muncă directe în timpul construcţiei exploatării miniere şi 900 de locuri de muncă în faza de operare, în caz contrar urmând să plătească despăgubiri statului român.

În acord se arată că Guvernul se aşteaptă să câştige, defalcat, următoarele sume: 591 milioane USD – redevenţa minieră pentru aur şi argint, 580 milioane USD – dividende acţionar statul român prin Minvest sau succesor Minvest, 445 milioane USD – impozit pe profit, 368 milioane USD – impozite pe dividende şi dobânzi nerezidenţi, 200 milioane USD – impozite şi contribuţii sociale asociate salariilor, 115 milioane USD – accize pe combustibili, 56 milioane USD – alte impozite şi taxe.

În plus, prin Acordul amintit RMGC este obligată la investiţii de 100 de milioane de dolari în patrimoniul cultural (muzee şi circuite turistice), din care 70 de milioane în perimetrul Roşia Montană şi 30 de milioane la patrimoniul naţional, pentru cercetarea, restaurarea, conservarea, promovarea turistică a patrimoniului cultural, a siturilor arheologice şi a monumentelor istorice. Dacă preţul mediu anual al aurului atinge 1.500 de dolari pe uncie, suma de 30 de milioane va fi majorată la 50 de milioane de dolari.

RMGC e obligată să anunţe autorităţile competente de orice descoperire arheologică apărută cu prilejul exploatării miniere. Toate aceste investiţii ar urma să fie făcute în baza unui protocol cu Ministerul Culturii.

La capitolul „obligaţii de mediu”, acordul prevede menţinerea cianurii sub standardele UE şi reîmpădurirea a 1.000 de hectare de teren. Totodată, RMGC trebuie să asigure eliminarea poluării istorice, provenite de la vechile activităţi miniere care în prezent produc ape acide şi contaminări cu metale grele în perimetrul minier al proiectului de la Roşia Montană, pe cheltuială proprie, fără a cere despăgubiri statului român. Roşia Montană Gold Corporation va trebui să suporte costurile totale de închidere şi reabilitare a amplasamentului minier (146 milioane de dolari), să constituie o garanţie de răspundere de mediu (25 de milioane de dolari).

Prin Acord, cei de la RMGC sunt obligaţi la o serie de investiţii în comunitatea de la Roşia Montană: crearea de noi afaceri pentru comunităţile locale, finanţarea reabilitării infrastructurii din Roşia Montană (drumuri, poduri, sistem de canalizare, apă, electricitate, reţele de comunicaţii), compensaţii financiare fermierilor, dacă li se produc pagube sau le e afectată activitatea, după finalizarea operării, să ia măsurile necesare de nivelare şi de amenajare a terenurilor agricole utilizate pentru amplasarea obiectivelor de investiţie aferente proiectului minier Roşia Montană.

RMGC trebuie să înfiinţeze unităţi destinate procesării produselor de origine animală; unităţi destinate colectării şi procesării produselor lactate; unităţi destinate colectării şi valorificării fructelor şi legumelor; unităţi de destinate colectării şi eliminării deşeurilor de origine animală, ce nu sunt destinate consumului uman.

RMGC mai este obligată să creeze facilităţi de dezvoltare a antreprenoriatului, facilităţi de micro-creditare, facilităţi de reconversie profesională şi facilităţi de dezvoltare a agriculturii locale (cum ar fi, spre exemplu, prelucrarea laptelui, prelucrarea cărnii şi realizarea de produse tradiţionale).

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație