Acordul pe Roşia Montană, mină de aur pentru stat. Vezi câţi bani va câştiga România

Controversatul proiect Roşia Montană ar urma să aducă statului român miliarde bune de dolari, potrivit estimărilor Guvernului. În plus, Roşia Montană Gold Corporation va avea obligaţii stricte privind investiţiile şi asigurările de mediu, în patrimoniul cultural şi în comunitatea de la Roşia Montană.
Romania TV
07 sept. 2013, 08:59
Acordul pe Roşia Montană, mină de aur pentru stat. Vezi câţi bani va câştiga România

Acordul dintre Executiv şi Roşia Montană Gold Corporation, la care compania canadiană Gabriel Resources deţine 80% din acţiuni, iar statul român, prin Minvest, 20% din acţiuni, inclus în Legea privind proiectul minier de la Roşia Montană, prevede obligaţii stricte pentru RMGC în ce priveşte investiţiile şi asigurările de mediu, în patrimoniul cultural şi în comunitatea de la Roşia Montană şi prezintă câştigul pe care Guvernul se aşteaptă să îl obţină din acest proiect minier, scrie Gandul.info.

Acordul prevede transferul gratuit al 5,68% din acţiunile Gabriel Resources către statul român, prin Minvest, cu anumite condiţii, aducând statul român în poziţia de acţionar cu 25% la RMGC, faţă de aproximativ 20% cât are în prezent. În plus, statul român nu este obligat să participe la eventualele majorări de capital operate de Gabriel Resources în RMGC, cu excepţia situaţiei în care acest lucru este impus de lege sau pentru a evita dizolvarea companiei. Dacă statul român nu are bani pentru a investi în companie în aceste situaţii, Gabriel Resources se oferă să împrumute statul, cu o dobândă aferentă.

Guvernul estimează câştiguri de miliarde de dolari pentru statul român

Potrivit estimărilor guvernanţilor, proiectul Roşia Montană ar urma să aducă venituri importante statului. Mai exact, veniturile din exploatarea de la Roşia Montană ar urma să ajungă la 2,3 miliarde de dolari, efectul direct în economia României fiind estimat la 2,9 miliarde de dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 de dolari pe uncia de aur, ceea ce ar duce la un aport de 5,2 miliarde la economia României.

De asemenea, potrivit Acordului, RMGC este obligată să creeze şi să menţină 2.300 de locuri de muncă directe în timpul construcţiei exploatării miniere şi 900 de locuri de muncă în faza de operare, în caz contrar urmând să plătească despăgubiri statului român.

În acord se arată că Guvernul se aşteaptă să câştige, defalcat, următoarele sume: 591 milioane USD – redevenţa minieră pentru aur şi argint, 580 milioane USD – dividende acţionar statul român prin Minvest sau succesor Minvest, 445 milioane USD – impozit pe profit, 368 milioane USD – impozite pe dividende şi dobânzi nerezidenţi, 200 milioane USD – impozite şi contribuţii sociale asociate salariilor, 115 milioane USD – accize pe combustibili, 56 milioane USD – alte impozite şi taxe.

În plus, prin Acordul amintit RMGC este obligată la investiţii de 100 de milioane de dolari în patrimoniul cultural (muzee şi circuite turistice), din care 70 de milioane în perimetrul Roşia Montană şi 30 de milioane la patrimoniul naţional, pentru cercetarea, restaurarea, conservarea, promovarea turistică a patrimoniului cultural, a siturilor arheologice şi a monumentelor istorice. Dacă preţul mediu anual al aurului atinge 1.500 de dolari pe uncie, suma de 30 de milioane va fi majorată la 50 de milioane de dolari.

RMGC e obligată să anunţe autorităţile competente de orice descoperire arheologică apărută cu prilejul exploatării miniere. Toate aceste investiţii ar urma să fie făcute în baza unui protocol cu Ministerul Culturii.

La capitolul „obligaţii de mediu”, acordul prevede menţinerea cianurii sub standardele UE şi reîmpădurirea a 1.000 de hectare de teren. Totodată, RMGC trebuie să asigure eliminarea poluării istorice, provenite de la vechile activităţi miniere care în prezent produc ape acide şi contaminări cu metale grele în perimetrul minier al proiectului de la Roşia Montană, pe cheltuială proprie, fără a cere despăgubiri statului român. Roşia Montană Gold Corporation va trebui să suporte costurile totale de închidere şi reabilitare a amplasamentului minier (146 milioane de dolari), să constituie o garanţie de răspundere de mediu (25 de milioane de dolari).

Prin Acord, cei de la RMGC sunt obligaţi la o serie de investiţii în comunitatea de la Roşia Montană: crearea de noi afaceri pentru comunităţile locale, finanţarea reabilitării infrastructurii din Roşia Montană (drumuri, poduri, sistem de canalizare, apă, electricitate, reţele de comunicaţii), compensaţii financiare fermierilor, dacă li se produc pagube sau le e afectată activitatea, după finalizarea operării, să ia măsurile necesare de nivelare şi de amenajare a terenurilor agricole utilizate pentru amplasarea obiectivelor de investiţie aferente proiectului minier Roşia Montană.

RMGC trebuie să înfiinţeze unităţi destinate procesării produselor de origine animală; unităţi destinate colectării şi procesării produselor lactate; unităţi destinate colectării şi valorificării fructelor şi legumelor; unităţi de destinate colectării şi eliminării deşeurilor de origine animală, ce nu sunt destinate consumului uman.

RMGC mai este obligată să creeze facilităţi de dezvoltare a antreprenoriatului, facilităţi de micro-creditare, facilităţi de reconversie profesională şi facilităţi de dezvoltare a agriculturii locale (cum ar fi, spre exemplu, prelucrarea laptelui, prelucrarea cărnii şi realizarea de produse tradiţionale).

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă de dorințe'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană