„Mobilizarea și solidaritatea au fost extraordinare (medicii au venit inclusiv din concediul de maternitate, din alte orașe ale țării, au lucrat zile și nopți fără să plece din spitale, etc). Chirurgul plastician nu se află foarte des în situația de a salva în mod direct vieți, însă în cazul tratării marilor arși se stabilește o legătură emoțională extrem de puternică între medic și pacientul cu care nu a vorbit niciodată (medicul îi cunoaște pe dinafară toate constantele biologice, fiecare centimetru pătrat de suprafață arsă sau grefată, tratamentul și chiar și prognosticul…)”, se arată într-un comunicat al ACPR potrivit AGERPRES.
Potrivit sursei citate, în București există multe clinici și secții de chirurgie plastică în care lucrează peste 50 de medici specialiști și un număr mai mare de medici rezidenți.
„Este adevărat că numărul de paturi alocate special pentru pacienții arși este relativ mic, dar, în această situație excepțională, au fost rapid alocate paturi, în special de terapie intensivă, pentru acești pacienți. S-au mobilizat toate resursele posibile, atât umane, cât și materiale pentru a face față acestei situații”, se arată în comunicat.
Reprezentanți ACPR subliniază că tratamentul pacienților din Colectiv, atât local, cât și general, s-a efectuat la cele mai ridicate standarde medicale internaționale.
Citeşte şi SCANDAL între Colegiul Medicilor şi Alianţa Medicilor pe tema răniţilor din Colectiv
„Sigur că evoluția unor pacienți aflați într-o stare atât de gravă este grevată și de complicații, care pot merge până la decesul pacientului. În acest caz, datorită acestei mobilizări exemplare s-a limitat foarte mult rata complicațiilor și, evident, a deceselor. Acest lucru a fost subliniat de către specialiști de marcă veniți din Israel, Franța, Marea Britanie, care au arătat și ei că, în astfel de cazuri, de arsuri întinse asociate cu grave leziuni inhalatorii, mortalitatea este, de regulă, peste 80 — 90%”, susține același comunicat.
ACPR consideră că trebuie pus în aplicare planul deja existent de înființare a centrelor de tratare a pacienților arși, conform standardelor internaționale, precum și dotarea și folosirea mai eficientă a secțiilor de arși existente în România.
„Subliniem că, până în prezent, medicii români au făcut pur și simplu „minuni” pentru acești pacienți. La câteva zile de la producerea tragediei, o parte din pacienți, dintre cei care pot suporta transportul, au început să fie preluați de clinici din străinătate, conform unui protocol de cooperare la nivel european, care s-a mai aplicat și în cazul altor dezastre, de exemplu cele din Suedia (1998) și Olanda (2000). Acest lucru nu înseamnă că medicii români nu ar fi putut să trateze în continuare acești pacienți sau că ar fi fost ‘depășiți’ în anumite situații. Aceste transferuri în străinătate s-au făcut la cererea familiilor și cu sprijinul autorităților române. Unele transferuri au fost refuzate de pacienți, care au considerat că sunt foarte bine îngrijiți în unitățile din România. Un lucru este sigur: atât cât va fi nevoie, chirurgii plasticieni implicați în tratarea acestor bolnavi vor face tot ce se poate pentru salvarea lor. Medicii români nu și-au schimbat niciun moment atitudinea”, a declarat dr. Dragoș George Zamfirescu, președintele al Asociației Chirurgilor Plastici din România, citat în comunicat.