Unul dintre preparatele adorate de români este, dcu siguranță, ciorba. Indiferent de tipul acesteia, ea face parte regulat din meniul de bază și foarte multe persoane preferă să fie acrită în mod corespunzător. Pe lângă borșul clasic pentru ciorbe, mai există o acreală delicioasă care se prepară foarte ușor. Este vorba despre acreala de corcodușe, care se poate pregăti și pentru iarnă, fiind depozitată în cămară în norme de siguranță. Iată rețeta pregătită de măicuțe la mănăstire.
„Este o alternativă la borșul acru, ciorbele se acresc și cu zeamă de corcodușe verzi, eu pregătesc și pentru iarnă. Facem o rețetă de pastă de corcodușe și cu leuștean, numai bun de pus în ciorbă”, a explicat maica Ecaterina în cadrul unui videoclip pe Youtube.
Ingrediente
Mod de preparare
„Punem apa la fiert cu puțină sare, iar când fierbe, vom pune corcodușele verzi. Le fierbem 10-15 minute, până când se vor fărâmița și se vor desprinde de pe sâmburi. Vom da prin sită compoziția, ca să eliminăm partea lemnoasă.
Această rețetă îmi aduce aminte de cum făcea mama chisălița de corcodușe crude. Este un compot de fructe verzi, se poate face și de zarzăre crude, caise, doar că acolo se adaugă zahăr. Cred că în toate zonele țării se face. Diferența dintre chisăliță și pasta de corcodușe este că în ea se pune zahăr și se servește cu mămăligă rece”, a continuat aceasta.
Citește și: Greșeala care strică rapid o ciorbă gustoasă. Ingredientul care nu trebuie adăugat în exces, îi dă gust amar
După ce corcodușele au fiert bine, acestea trebuie să fie strecurate, pentru a rămâne numai pulpa. Pasta obținută se pune în zeama în care au fiert fructele și se mai lasă să dea în clocot puțin, alături de leuștean. La final, se pun în borcane și se sterilizează, dacă vrei să se păstreze mai mult timp.
„Compoziția de pastă este gata, vom strecura corcodușele și le vom da prin sită, ca să eliminăm surplusul de coajă și de sâmburi, pe care nu le putem folosi, pentru că au un gust amar. Ele sunt pline de vitamine.
Pasta obținută o punem peste zeama care a rămas în oală, o mai punem puțin la fiert, timp în care pregătim leușteanul, pe care îl tăiem cu tot cu tulpină. Lăsăm să mai dea în câteva clocote cu leușteanul și va fi gata. Dacă sterilizăm borcanele pentru iarnă, poate rezista un an de zile, poate și doi. Dacă borcanul se desface și nu se consumă tot, se pune la frigider, ca să nu fermenteze”, mai spune ea.