Acreală de corcodușe pentru ciorbe. Rețetă mănăstirească, bogată în vitamina C: „Este o alternativă la borș”

Metoda inedită de sezon pentru acrit ciorbe. Acreala de corcodușe conține foarte multă vitamina C și este o alternativă ideală la borș. Poți să o păstrezi în cămară pentru la iarnă.
Filip Stan
12 iun. 2024, 17:33
Acreală de corcodușe pentru ciorbe. Rețetă mănăstirească, bogată în vitamina C: „Este o alternativă la borș”
Acreală de corcodușe pentru ciorbe

Unul dintre preparatele adorate de români este, dcu siguranță, ciorba. Indiferent de tipul acesteia, ea face parte regulat din meniul de bază și foarte multe persoane preferă să fie acrită în mod corespunzător. Pe lângă borșul clasic pentru ciorbe, mai există o acreală delicioasă care se prepară foarte ușor. Este vorba despre acreala de corcodușe, care se poate pregăti și pentru iarnă, fiind depozitată în cămară în norme de siguranță. Iată rețeta pregătită de măicuțe la mănăstire.

Citește și: Cât costă un kilogram de corcodușe din Turcia în piețele din România: „Aveți prețuri mai mari decât în Irlanda”

„Este o alternativă la borșul acru, ciorbele se acresc și cu zeamă de corcodușe verzi, eu pregătesc și pentru iarnă. Facem o rețetă de pastă de corcodușe și cu leuștean, numai bun de pus în ciorbă”, a explicat maica Ecaterina în cadrul unui videoclip pe Youtube.

Ingrediente

  • 1-2 kg de corcodușe
  • 2-3 legături de leuștean
  • sare

Mod de preparare

„Punem apa la fiert cu puțină sare, iar când fierbe, vom pune corcodușele verzi. Le fierbem 10-15 minute, până când se vor fărâmița și se vor desprinde de pe sâmburi. Vom da prin sită compoziția, ca să eliminăm partea lemnoasă. 

Această rețetă îmi aduce aminte de cum făcea mama chisălița de corcodușe crude. Este un compot de fructe verzi, se poate face și de zarzăre crude, caise, doar că acolo se adaugă zahăr. Cred că în toate zonele țării se face. Diferența dintre chisăliță și pasta de corcodușe este că în ea se pune zahăr și se servește cu mămăligă rece”,  a continuat aceasta.

Citește și: Greșeala care strică rapid o ciorbă gustoasă. Ingredientul care nu trebuie adăugat în exces, îi dă gust amar

După ce corcodușele au fiert bine, acestea trebuie să fie strecurate, pentru a rămâne numai pulpa. Pasta obținută se pune în zeama în care au fiert fructele și se mai lasă să dea în clocot puțin, alături de leuștean. La final, se pun în borcane și se sterilizează, dacă vrei să se păstreze mai mult timp.

„Compoziția de pastă este gata, vom strecura corcodușele și le vom da prin sită, ca să eliminăm surplusul de coajă și de sâmburi, pe care nu le putem folosi, pentru că au un gust amar. Ele sunt pline de vitamine.

Pasta obținută o punem peste zeama care a rămas în oală, o mai punem puțin la fiert, timp în care pregătim leușteanul, pe care îl tăiem cu tot cu tulpină. Lăsăm să mai dea în câteva clocote cu leușteanul și va fi gata. Dacă sterilizăm borcanele pentru iarnă, poate rezista un an de zile, poate și doi. Dacă borcanul se desface și nu se consumă tot, se pune la frigider, ca să nu fermenteze”, mai spune ea.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Două bancnote vor fi retrase de pe piață. Cât timp vor mai fi valabile actualele variante
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării