Acropola din Atena, construcție considerată patrimoniu mondial și unul dintre cele mai faimoase monumente din epoca Antică, este pe cale de a fi distrusă din cauza unor intervenții arhitecturale menite să atragă mai mulți vizitatori.
Arhitectul grec, Manolis Korres, de 73 de ani, cel mai celebrat specialist în ceea ce privește conservarea Parteonului, este de părere că Acropola nu necesită niciun fel de intervenție de restaurare. Cu toate acestea, el consideră că anumite lucrări de asfaltare a zonei din împrejurimi sunt necesare pentru a face monumentul din epoca Antică mai accesibil publicului.
„Multe generații de academicieni au încercat să facă ordine în acest haos, însă ideea e de a conserva ceea ce este deja aici. Într-un spital trebuie să ai grijă de pacienți, pentru mine pacienții sunt pietrele și stâncile”, a declarat arhitectul Manolis Korres.
Arhitectul a fost aspru criticat în ultima vreme din cauza unor lucrări de asfaltare a emblematicei coline pe care a fost ridicată Acropola din Grecia. Inițiativa de construire a unui drum asfaltat pe o porțiune întinsă a colinei ce susține Parteneonul și alte temple considerate patrimoniu cultural de o valoare inestimabilă, a fost întâmpinată cu un val de revoltă de către cetățenii greci.
Unii experți critică aceste intervenții care distrug o bună parte din autenticitatea istorică a Acropolei. Specialiștii mai susțin că banii ar fi trebuit investiți mai degrabă în lucrări de consevare a edificiului.
În ultimele șase luni, a fost amplasat un lift modernizat destinat persoanele cu handicap, această intervenție înlocuiește liftul echi care nu mai era funcțional de ani buni.
Cea mai semnificativă intervenție arhitecturală de la Acropole a fost înlocuirea unui drum vechi de sute de ani care ducea către anticul stadion Panateic. Lucrarea implica asfaltarea unei porțiuni de drum considerată în sine o locație cu valoare culturală. Reacția cetățenilor a fost una extrem de vehementă și au creat o petiție, semnată de peste 3500 de persoane, pentru a opri asfaltarea colinei Acropole, titrează The Guardian.
„Este ca și cum Parteonul a fost coborât la nivelul străzilor și acum este înconjurat de beton și asfalt. Au existat multe presiuni din partea industriei turistice de a crește capacitatea de vizitare, astfel încât, locul să poată fi accesat de grupuri mai mari de turiști”, a declarat Despoina Koutsoumba, președintele Asociației Arheologilor din Grecia.
Un profesor în arhelogie, de la Universitatea din Brown, a declarat că modificările au generat un „scandal de proporții globale” având în vedere semnificația locului, ca patrimoniu cultural mondial.
„Unul dintre cele mai scandaloase aspecte este faptul că lucrările au fost conduse fără un studiu în prealabil”, a declarat profesorul.
Potrivit arhitectului grec, Manolis Korres, care a inițiat intervențiile la Acropola din Atena, cel mai bun lucru la modificările efectuate este că sunt reversibile.
„Ceea ce am făcut a fost să acoperim pietrele care au fost distruse de vicisitudinile vremii. Pavajul pe care l-am construit poate fi demontat oricând”, a declarat Korres.