Acropola din Atena, construcție de patrimoniu mondial, pe cale de a fi distrusă într-o manevra de marketing. „E înconjurată de beton și asfalt. Este scandalos”

Acropola din Atena, o construcție considerată patrimoniu mondial, este pe cale de a fi distrusă în încercarea de a aduce mai mulți vizitatori.
Ruxandra Rădulescu
10 iun. 2021, 19:21
Acropola din Atena, construcție de patrimoniu mondial, pe cale de a fi distrusă într-o manevra de marketing.

Acropola din Atena, construcție considerată patrimoniu mondial și unul dintre cele mai faimoase monumente din epoca Antică, este pe cale de a fi distrusă din cauza unor intervenții arhitecturale menite să atragă mai mulți vizitatori.

Arhitectul grec, Manolis Korres, de 73 de ani, cel mai celebrat specialist în ceea ce privește conservarea Parteonului, este de părere că Acropola nu necesită niciun fel de intervenție de restaurare. Cu toate acestea, el consideră că anumite lucrări de asfaltare a zonei din împrejurimi sunt necesare pentru a face monumentul din epoca Antică mai accesibil publicului.

„Multe generații de academicieni au încercat să facă ordine în acest haos, însă ideea e de a conserva ceea ce este deja aici. Într-un spital trebuie să ai grijă de pacienți, pentru mine pacienții sunt pietrele și stâncile”, a declarat arhitectul Manolis Korres.

Arhitectul a fost aspru criticat în ultima vreme din cauza unor lucrări de asfaltare a emblematicei coline pe care a fost ridicată Acropola din Grecia. Inițiativa de construire a unui drum asfaltat pe o porțiune întinsă a colinei ce susține Parteneonul și alte temple considerate patrimoniu cultural de o valoare inestimabilă, a fost întâmpinată cu un val de revoltă de către cetățenii greci.

Unii experți critică aceste intervenții care distrug o bună parte din autenticitatea istorică a Acropolei. Specialiștii mai susțin că banii ar fi trebuit investiți mai degrabă în lucrări de consevare a edificiului.

În ultimele șase luni, a fost amplasat un lift modernizat destinat persoanele cu handicap, această intervenție înlocuiește liftul echi care nu mai era funcțional de ani buni.

Acropola din Atena, „scandal de proporții globale”

Cea mai semnificativă intervenție arhitecturală de la Acropole a fost înlocuirea unui drum vechi de sute de ani care ducea către anticul stadion Panateic. Lucrarea implica asfaltarea unei porțiuni de drum considerată în sine o locație cu valoare culturală. Reacția cetățenilor a fost una extrem de vehementă și au creat o petiție, semnată de peste 3500 de persoane, pentru a opri asfaltarea colinei Acropole, titrează The Guardian.

„Este ca și cum Parteonul a fost coborât la nivelul străzilor și acum este înconjurat de beton și asfalt. Au existat multe presiuni din partea industriei turistice de a crește capacitatea de vizitare, astfel încât, locul să poată fi accesat de grupuri mai mari de turiști”, a declarat Despoina Koutsoumba, președintele Asociației Arheologilor din Grecia.

Un profesor în arhelogie, de la Universitatea din Brown, a declarat că modificările au generat un „scandal de proporții globale” având în vedere semnificația locului, ca patrimoniu cultural mondial.

„Unul dintre cele mai scandaloase aspecte este faptul că lucrările au fost conduse fără un studiu în prealabil”, a declarat profesorul.

Potrivit arhitectului grec, Manolis Korres, care a inițiat intervențiile la Acropola din Atena, cel mai bun lucru la modificările efectuate este că sunt reversibile.

„Ceea ce am făcut a fost să acoperim pietrele care au fost distruse de vicisitudinile vremii. Pavajul pe care l-am construit poate fi demontat oricând”, a declarat Korres.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Horoscopul florilor, realizat de Mihai Voropchievici. Partea a treia: nativii care nu pot fi deloc controlați
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cătălin Bordea, la un pas să fie bătut de o femeie. Ce a făcut
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Cum va fi vremea de Paște și de Florii. Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza meteo
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)