Actele expirate în perioada pandemiei mai au valabilitate trei zile. De luni, dacă eşti prins de poliţişti cu permis auto expirat sau carte de identitate expirată rişti să fi amendat.
Folosirea în continuare a actelor expirate în perioada în care s-a aplicat starea de alertă a fost posibilă în baza Legii 55/2020. Luând în calcul faptul că starea de alertă a expirat la 8 martie 2022, persoanele care au documente expirate în această perioadă le pot folosi până în data de 6 iunie 2022, potrivit avocatnet.ro. Documentele vizate sunt cărţi de identitate, viza de flotant, permisele auto și, în anumite cazuri, autorizațiile de circulație provizorie.
Chiar și înainte de eliminarea stării de alertă, cei ce, din diverse motive, au vrut să-și preschimbe actele expirate a căror valabilitate se prelungește automat s-au putut adresa autorităților pentru asta.
Acum după 6 iunie 2022, toţi românii cu acte expirate în perioada pandemiei vor fi obligaţi să se prezinte la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor să le preschimbe.
Prin lege orice cetățean este obligat ca, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani sau cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, să se prezinte la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor.
Nerespectarea prevederilor enumerate mai sus atrage răspunderea contravenţională, ce se sancţionează cu amendă între 40-150 de lei.
Carte de identitate expirată, de ce documete ai nevoie pentru a o preschimba:
Preschimbarea unui permis auto expirat implică mai multe costuri, precum plata unei taxe şi a unor consultaţii la mai mulţi medici pentru obținerea unei fișe medicale, document ce are scopul de a arăta că şoferul este apt să conducă un vehicul pe drumurile publice.
1) Cererea solicitantului care se obține și se completează în format electronic la ghișeu (împreună cu declarația de furt/pierdere, după caz);
2) Actul de identitate al solicitantului, original;
3) Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife).
Contravaloarea permisului de conducere – 89 lei se încasează în contul BCR , CEC BANK și rețeaua de Statii de Plata SelfPay.
Terminalele de plată sunt amplasate în unitățile BCR, CEC Bank și în rețeaua de Statii de Plata SelfPay situate în supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate, universități (https://selfpay.ro/localizare).
Pentru plata tarifelor se utilizează următoarele mijloacele de plată: virament, mijloace de plată online, Sistemul național electronic de plată online (S.N.E.P) – ghișeul.ro, .
Taxa nu mai poate fi achitată în numerar la ghiseele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, odată cu depunerea documentelor !
4) Permisul de conducere în original;
5) Documentul emis de o unitate medicală autorizată din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medial să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere (fișa medicală).
Cât este amenda dacă ai permisul auto expirat în 2022
Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni. Cei care sunt opriţi de către Poliţie şi au permisul de conducere expirat sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 lei, dar şi de puncte de penalizare.