Organizatorii marşului consideră că UE nu merită Nobelul pentru Pace întrucât, ‘printre altele, desfăşoară operaţiuni militare, duce o politică comercială agresivă şi nu pune în aplicare măsuri mai stricte faţă de imigranţii din Africa’, informează Agerpres.
Acţiunea a fost susţinută de Biroul Internaţional pentru Pace, recompensat cu Premiul Nobel în 1910. Reprezentanţii acestei organizaţii subliniază că membrii Comitetului s-au îndepărtat prea mult de litera testamentului lui Alfred Nobel, care scria ca premiul să fie acordat ‘unei persoane care a obţinut cele mai mari succese sau a făcut mai mult decât altele pentru coeziunea dintre popoare şi pentru reducerea efectivelor armatelor active, precum şi pentru organizarea de congrese pe problema păcii, atrăgând prin aceasta atenţia mondială’.
‘Dacă Nobel ar fi vrut să dea Comitetului dreptul de a interpreta în mod liber cuvintele sale, el putea să trimită doar un plic cu bani parlamentului norvegian, cu indicaţia ‘Dispuneţi după propria dorinţă’ ‘, a afirmat şeful Biroului Internaţional pentru Pace, Thomas Magnusson.
De asemenea, şi-au exprimat solidaritatea cu organizatorii protestului de la Oslo laureaţii premiului Nobel pentru Pace din 1976 şi 1980, Mairead Corrigan Maguire şi Adolfo Pérez Esquivel, care nu au reuşit să ajungă în capitala norvegiană pentru a se alătura protestului. Pe bulevardele înzăpezite din Oslo au defilat reprezentanţi ai coaliţiei de extrema stângă din Grecia, Syriza, membri ai partidelor de centru din Norvegia, care au anunţat boicotarea ceremoniei, precum şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii pentru drepturile omului din ţara fiordurilor.
Un rol activ în organizarea marşului l-a avut mişcarea socială ‘Nu UE!’, care numără mai mult de 25.000 de membri în întreaga Norvegie. La acţiunea de duminică seara de la Oslo au participat, potrivit unor estimări, între 700 şi 1.200 de persoane. Totuşi, conform organizatorilor, nu este important cât de mulţi oameni au decis să iasă în stradă într-o seară friguroasă de decembrie, ci cât de răspândit este punctul de vedere critic cu privire la activităţile şi perspectivele UE.