Investigația la companiile din sectorul gazelor naturale este derulată în exclusivitate de Comisia Europeană și, conform reglementărilor europene, Consiliul Concurenței are obligația de a sprijini acest tip de acțiuni, au declarat pentru AGERPRES reprezentanții biroului de presă al autorității române de concurență.
„Consiliul Concurenței a asistat pentru prima dată Comisia Europeană în inspecția inopinată desfășurată la companiile Transgaz SA, Romgaz SA și OMV Petrom SA. Consiliul Concurenței are obligația de a sprijini acest tip de acțiuni, conform reglementărilor europene. Cazul vizează posibilele încălcări ale prevederilor tratatului de funcționare al Uniunii Europene și este investigat în exclusivitate de către Comisia Europeană”, au explicat reprezentații Biroului de presă.
Potrivit acestora, autoritatea română de concurență a efectuat demersurile naționale pentru obținerea autorizațiilor legale, „astfel încât, în cazul de obstrucționare a acțiunii Comisiei Europene, să poată fi solicitat sprijinul organelor de poliție”.
Comisia Europeană a confirmat marți că oficialii săi au derulat „inspecții neanunțate” la sediile mai multor companii care activează în sectorul furnizării și transportului de gaze naturale din România, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Potrivit unor surse din sectorul energetic, companiile vizate de investigația Comisiei Europene sunt Transgaz, Romgaz și OMV Petrom.
Reprezentanții Romgaz au confirmat acțiunea de control începută de Comisia Europenă la sediul societății, însă nu comentează motivul acestei acțiuni.
„Confirmăm acțiunea de control începută azi, 7 iunie. Aceasta se află în curs de desfășurare, prin urmare nu putem face comentarii cu privire la motiv”, au precizat, pentru AGERPRES, reprezentanții biroului de presă al Romgaz.
Comisia precizează că oficialii săi au fost însoțiți de omologii lor de la Consiliul Concurenței din România.
„Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice înființarea de carteluri și practicile restrictive, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE). Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE”, se arată în comunicatul Executivului comunitar.
Comisia Europeană precizează că aceste inspecții neanunțate reprezintă un pas preliminar într-o investigație. Faptul că oficialii Comisiei fac astfel de inspecții nu înseamnă că firmele sunt vinovate de comportament anticoncurențial și nici nu afectează rezultatul investigației. Executivul comunitar adaugă că nu există un termen legal pentru încheierea anchetelor, iar durata depinde de mai mulți factori, inclusiv de complexitatea cazului, cooperarea companiilor și utilizarea dreptului la apărare.
Reprezentanții Comisiei Europene precizează că au efectuat aceste inspecții neanunțate la sediul companiilor de furnizare și transport al gazelor naturale din România în data de 6 iunie 2016.