”Implicațiile pentru practica medicală sunt uriașe și cred că trebuie categoric să avem în vedere prescrierea mult mai extinsă a statinelor”, a declarat Salim Yusuf, profesor de medicină la Universitatea McMaster din Canada, coordonatorul studiului numit HOPE-3 (Heart Outcomes Prevention Evaluation).
Elaborată prin analizarea, timp de cinci ani, a 12.705 de participanți, această cercetare clinică a arătat că medicamentele anticolesterol au dus la o scădere a riscurilor de boli cardiace de 25 % până la 40 %.
Studiile, publicate în ”New England Journal of Medicine”, au avut în vedere trei abordări: un grup de pacienți a fost tratat doar cu medicamente împotriva hipertensiunii arteriale, altul cu statine și un al treilea cu combinații ale celor două menționate deja. În fiecare caz, a existat, pentru comparație, și un grup care nu a primit nicio medicație (efect placebo). Scopul a fost acela de a evalua trei metode pentru reducerea riscului de infarct sau accident vascular cerebral (AVC) la persoane care, deși nu sufereau de patologii cardiovasculare, aveau cel puțin un factor de risc precum exces de greutate, tabagism sau antecedente de familie.
Rezultatele obținute ar putea fi utile pentru ”20—30 de milioane de oameni” din întreaga lume, a estimat Salim Yusuf, în contextul în care patologiile cardiovasculare reprezintă prima cauză de mortalitate pe glob.
Administrarea doar de statine a permis diminuarea, în medie, cu 25 % a riscurilor de infarct și AVC.
Tratamentele contra hipertensiunii au avut efecte asupra riscurilor de infarct și AVC numai la persoanele care aveau tensiune arterială prea mare.
Iar combinația de statine cu substanțe împotriva hipertensiunii a scăzut riscurile cardiovasculare cu 30 % pe ansamblul participanților și cu 40 % la cei cu tensiune arterială mare.
Cercetătorii au subliniat că ”statinele s-au dovedit deosebit de sigure și benefice în acest studiu clinic pentru toți participanții, indiferent de nivelul lor de colesterol, tensiune arterială, vârstă, sex sau etnie”.
Participanții la acest studiu — finanțat de Institutul canadian de cercetări în domeniul sănătății și de compania farmaceutică AstraZeneca — vor fi monitorizați în continuare timp de 3-5 ani.