„Într-o scrisoare comună transmisă pe 10 mai 2019, Reporteri fără Frontiere (RSF) şi partenerul său român, ActiveWatch, laudă viteza cu care autorităţile române s-au ocupat de textul ameninţător primit de către jurnalista de investigaţie Emilia Şercan pe 15 aprilie, însă le îndeamnă să reacţioneze cu aceeaşi viteză în cazul celorlalte situaţii de ameninţări sau abuzuri grave împotriva jurnaliştilor, pentru a combate impunitatea şi climatul de violenţă împotriva mass-media”, se arată într-un comunicat transmis de ActiveWatch.
Scrisoarea este adresată ministrului de Interne, Carmen Dan, inspectorului general al Poliţiei Române, Ioan Buda, procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Călin Nistor. Cele două organizaţii felicită Poliţia Capitalei – Serviciul de Investigaţii Criminale şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 „pentru viteza cu care au reacţionat la ameninţările cu moartea împotriva jurnalistei Emilia Şercan, mai ales că principalul suspect este un ofiţer de poliţie”.
„De când cazul Şercan a devenit public, jurnaliştii care lucrează pentru presa locală au acuzat forţele poliţieneşti locale şi procurorii că nu reacţionează la ameninţările la adresa mass-media. Experienţa arată că un astfel de eşec în investigarea şi urmărirea penală a tuturor ameninţărilor la adresa jurnaliştilor conduce la un climat care face posibilă violenţa – şi chiar violenţa cu moartea – împotriva jurnaliştilor. Folosim, prin urmare, această ocazie pentru a invita Ministerul Afacerilor Interne la o discuţie despre cum poate fi replicată cel mai bine reacţia rapidă în cazul Şercan la toate celelalte situaţii de ameninţări sau abuzuri împotriva jurnaliştilor. De asemenea, încurajăm autorităţile să se asigure că ofiţerii de poliţie actuali şi viitori sunt instruiţi să cunoască rolul crucial al jurnaliştilor, al mass-media şi al libertăţii presei, ca piloni al democraţiei”, se mai arată în scrisoare.
De asemenea, cele două organizaţii îi îndeamnă pe procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care se ocupă acum de acest caz să acorde prioritate trimiterii dosarului în instanţă.
„Îi îndemnăm, de asemenea, să fie transparenţi în ceea ce priveşte procedurile şi să comunice publicului dacă principalul suspect avea vreun complice. Deoarece acest caz implică un ofiţer de poliţie care lucrează la Academia de Poliţie, este cu atât mai important să se trimită un mesaj clar publicului larg şi poliţiei că autorităţile române nu vor tolera acest comportament. De asemenea, îndemnăm Ministerul Afacerilor Interne să investigheze climatul instituţional din cadrul Academiei de Poliţie care a făcut posibilă această ameninţare”, susţin organizaţiile.
Gheorghe Adrian Bărbulescu, ofiţerul din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” suspectat că ar fi ameninţat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Şercan, a fost pus, pe 25 aprilie, sub control judiciar de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de şantaj. DNA informa că actele de cercetare au fost iniţiate şi desfăşurate de către Poliţia Capitalei, sub supravegherea unei alte unităţi de parchet, până la identificarea presupusului autor, după care, datorită funcţiei pe care acesta o deţine, respectiv ofiţer de poliţie (persoană care exercită o funcţie publică în cadrul unei instituţii), dosarul a fost declinat la DNA.
Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în seara de 15 aprilie, Gheorghe Adrian Bărbulescu ar fi transmis jurnalistei mesaje de ameninţare, pentru a o constrânge să înceteze activitatea de investigare a modului în care mai multe persoane din cadrul şcolii doctorale a Academiei de Poliţie ‘A.I. Cuza’ au obţinut titlul de doctor. Potrivit DNA, Bărbulescu ar fi ameninţat-o pe jurnalistă că, în caz contrar, aceasta „va suferi acte de violenţă şi îi va fi suprimată viaţa”.