Activitatea vulcanică şi nu impactul cu un meteorit ar fi dus la dispariţia dinozaurilor

Activitatea vulcanică de pe teritoriul Indiei din prezent, şi nu impactul cu un meteorit, ar fi dus la dispariţia în masă a dinozaurilor, conform unui nou studiu.
Romania TV
09 dec. 2012, 15:27
Activitatea vulcanică şi nu impactul cu un meteorit ar fi dus la dispariţia dinozaurilor

Mii de ani de scurgeri piroclastice din Capcanele Deccan, o regiune vulcanică din apropiere de Mumbai, ar fi eliberat în atmosferă, acum mai bine de 65 de milioane de ani, nori toxici de sulf şi de dioxid de carbon care ar fi provocat dispariţia în masă a dinozaurilor prin producerea unui efect de seră ce a dus la o accelerată încălzire globală, însoţită de o puternică acidificare a oceanelor, scrie Agerpres.

„Noile informaţii de care dispunem prezintă într-o nouă lumină dispariţia dinozaurilor”, susţine Gerta Keller, geolog la Universitatea Princeton şi coordonatoarea acestui studiu.

De mai mulţi ani Keller s-a aflat în avangarda unui grup redus de oameni de ştiinţă care susţineau că nu impactul cu un meteorit ar fi dus la dispariţia dinozaurilor, animale care stăpâneau toate ecosistemele terestre.

Conform teoriei general acceptate, un meteorit gigantic s-ar fi prăbuşit la Chicxulub, Mexic, ducând la ridicarea în atmosferă a unor nori groşi de praf şi gaze, care la rândul lor ar fi blocat căldura Soarelui, sufocând majoritatea fiinţelor vii şi generând o epocă glaciară care a distrus numeroase lanţuri trofice.

Noul studiu „chiar demonstrează însă că această dispariţie în masă a fost provocată parţial sau chiar în totalitate de Capcanele Deccan”, susţine Eric Font, geolog la Universitatea din Lisabona.

Dar pe ce se bazează acest studiu? În 2009 companiile petroliere, care realizau forări în apropierea coastei de est a Indiei, au descoperit straturi de sedimente bogate în lavă solidificată, la aproximativ 3,3 kilometri sub nivelul mării. Keller şi echipa sa au început să analizeze aceste sedimente şi au descoperit numeroase fosile de acum 65 de milioane de ani, din perioada dispariţiei în masă a dinozaurilor.

În aceste sedimente se află şi lavă care s-a solidificat după ce s-a scurs peste 1.600 de kilometri, din regiunea Capcanelor Deccan. În prezent, această regiune vulcanică se întinde pe o suprafaţă de mărimea Franţei, dar avea probabil o întindere similară cu cea a continentului european, în perioada de maximă activitate de la sfârşitul Cretacicului, conform lui Adatte Thierry, geolog de la Universitatea din Lausanne (Franţa), care a colaborat cu Gerta Keller la acest studiu.

În cadrul depozitelor de fosile s-a remarcat o diminuare a speciilor de planton şi zooplanton şi de alte nevertebrate marine, în special scoici, în straturile de fosile de imediat după cele de lavă, ceea ce indică o pierdere a biodiversităţii în cursul anilor ce au urmat unor erupţii vulcanice catastrofale. Majoritatea speciilor au dispărut treptat, de-a lungul anilor, şi nu imediat, aşa cum susţinea teoria impactului cu un meteorit.

Echipa coordonată de Gerta Keller a descoperit indicii similare în mostre sedimentare marine provenite din diferite locuri, printre care zonele de coastă ale Egiptului, Israel, Spania, Italia şi chiar din Texas. Ei au remarcat explozia unei singure specii de nevertebrate, Guembilitria, care a ajuns să reprezinte 80% – 98% din masa de fosile din acea perioadă, semn clar al faptului că alte specii au dispărut.

„Este vorba de un oportunist al dezastrelor”, a explicat Gerta Keller pentru LiveScience. „Este ca un gândac de bucătărie – ori de câte ori lucrurile merg prost, va apărea o specie care nu doar că supravieţuieşte, dar chiar prosperă”, a mai adăugat ea.

În aceaşi perioadă de timp au dispărut şi fosilele de animale şi plante terestre din India, ceea ce indică faptul că acest proces al dispariţiei în masă s-a desfăşurat concomitent şi pe uscat şi în apă.

În ceea ce priveşte teoria privind impactul cu un meteorit, Gerta Keller nu exclude că ar fi existat un astfel de impact care însă nu ar fi fost suficient pentru a produce o catastrofă la nivel global, reuşind doar să înrăutăţească condiţiile de viaţă deja imposibile pentru multe specii. Impactul cu un meteorit de dimensiunile celui căzut în Mexic nu ar fi putut produce suficient dioxid de carbon şi sulf toxic comparativ cu nivelurile înregistrate în mostrele de rocă.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care locuiesc la bloc. Amendă de până la 3.000 de lei. NU puteți refuza accesul
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Ți se confiscă maşina. Atenție, prevederea nu e în Codul Rutier, dar e legal
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”