Actorul Dorel Vișan, în vârstă de 87 de ani și cunoscut pentru rolul său memorabil din filmul „Senatorul melcilor”, rămâne o figură de referință în cinematografia românească, dar în același timp, și un promotor al unui stil de viață sănătos. Recent, acesta a dezvăluit, într-un interviu pentru Click!, câteva dintre secretele sale pentru pregătirea conservelor de iarnă, fiind un mare ajutor pentru gospodinele aflate în plin sezon al murăturilor.
Vișan a subliniat importanța unor ingrediente esențiale pentru murăturile perfecte. Printre acestea, hreanul ocupă un loc central:
„„De exemplu, pe lângă ce trebuie pus, adică boabe de porumb, leuștean, mărar și cimbru, eu pun în borcane și multe felii de hrean. Nu multe, ci foarte multe, le strecor așa printre murături. Mai trebuie să evitați sarea iodată, neapărat trebuie pusă sare grunjoasă, se găsește prin magazine, este anume pentru murături. Sarea iodată este o prostie, să nu puneți așa ceva la murături, eu și la masa de zi cu zi o evit, folosesc sarea marină. Mare grijă însă și la legume, cele mai bune sunt cele din grădină, nu din supermarketuri, aduse de prin serele din străinătate, unde sunt crescute cu chimicale și cu tot felul de mizerii” – a declarat actorul în exclusivitate pentru Click!
Deși este adeptul unui stil de viață sănătos, Dorel Vișan a avut dificultăți cu grădina sa anul acesta. Actorul a fost dezamăgit de faptul că recolta din grădina sa nu a fost conform așteptărilor, comparativ cu anii anteriori:
„Mare necaz am avut, vara asta, nu a crescut mai nimic. Am pus roșii, castraveți, degeaba, nimic nu mai merge. De ce? Păi, semințele sunt transformate, acolo e necazul, plus că în natură există ceva care omoară florile. Ceva se întâmplă în Univers. Avea dreptate regretatul poet Adrian Păunescu când spunea într-o poezie: „Mult azot conțin cartofii/, Pe pământ se aud șenile”.
Pe lângă aceste provocări cu care s-a confruntat, actorul a discutat și despre recalcularea pensiilor, și a subliniat că, deși i s-a mărit pensia, sumele suplimentare sunt nesemnificative în contextul problemelor economice ale țării:
„Ne-au mai dat câte ceva, dar, odată cu recalcularea pensiilor, se vor mări și împrumuturile externe. Din ce să suporți, ca țară, cum să acoperi aceste sume în plus? În România nu mai sunt bani, s-au dus! După comunism s-au dus toți!”.
Citește și: S-a aflat adevărul despre postul intermitent. Ce au descoperit oamenii de știință la ultimele cercetări