Actorul Doru Ana a murit. A interpretat roluri cunoscute în mai multe filme și seriale românești. Actrița Medeea Marinescu a transmis și ea cu regret: „Astăzi, unul din profesorii mei de la clasa de actorie a plecat într-o stea. Actorul DORU ANA. Dumnezeu să îl odihnească!”.
„Ati plecat discret domn profesor … Dumnezeu să vă odihnească în pace!” – Silviu Mircescu, al cărui profesor Doru Ana a fost.
Dana Hauer Viktor Mihailovici: „Dumnezeu sa-l ierte! Pot sa spun ca a fost unul dintre profesorii mei preferați care m-a susținut pana la capăt! un actor talentat alături de care am avut ocazia sa joc în Inima de tigan și sa ma îndrume în facultate!”.
Crina Lință a transmis și ea un mesaj de condoleanțe: „Dumnezeu să vă odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei!.
Absolvent I.A.T.C. 1980 la clasa prof. univ. Olga Tudorache și Florin Zamfirescu. Doru Ana a interpretat peste 40 de roluri în filme și 70 în teatru, de la Bufonul Tocilă din comedia „Cum vă place?” de W. Shakespeare până la „Stalin” din drama cu acelaşi nume. Nici pe Zaharia Trahanache din „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale nu l-a ratat. Activitatea teatrală a lui Doru Ana s-a desfăşurat pe scenele teatrelor Bulandra, Comedie, Naţional, Ion Creangă sau în teatrele din ţară: Braşov, Sibiu, Ploieşti. Era prof. univ. dr. al U.N.A.T.C – I.L. Caragiale.
„M-am retras dintr-un loc în care nu sunt dorit”, explica Doru Ana atunci, recunoscând că era legat sufleteşte de Braşov dintr-un motiv anume: „Am jucat o vreme pe scena teatrului braşovean, am lucrat cu mare drag cu actori talentaţi acolo şi pot spune că a fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. De aceea mi-aş fi dorit să promovez un proiect pe care-l merită cu prisosinţă Teatrul Sică Alexandrescu. Din păcate, nu s-a putut, pentru că m-am confruntat cu o situaţie de nerezolvat”.
A murit actorul Doru Ana! Cum au reacționat cunoscuții la aflarea teribelei vești
Doru Ana condamna şi decizia actorilor de la Brașov care au refuzat să urce pe scenă: „Atâta timp cât mă consider actor sau regizor, trebuie să urc pe scenă, să ţin spectacole, nu doar din pasiune pentru meserie, ci şi din respect pentru spectatorii care plătesc bilete, indiferent dacă în sală sunt doi, 20 sau 2000 de oameni. Doar moartea mă poate opri să urc pe scenă să susţin un spectacol. Ca actor, am obligaţia de a aduce bucurie spectatorilor, pentru că sunt invitaţii mei, în casa mea – teatrul, invitându-i în primul rând prin anunţurile de pe afişele de la intrare. Asta este menirea noastră, a artiştilor de teatru. Spectatorii nu trebuie să ştie că noi avem probleme personale şi în nici un caz nu trebuie să le transferăm asupra lor în timpul reprezentaţiilor”.
În cariera sa a interpretat zeci de roluri în filme și pe scena teatrului. Nu pot fi uitate interpretările Bufonul Tocilă din comedia ”Cum vă place?” de W. Shakespeare sau ”Stalin” din drama cu acelaşi nume. L-a jucat și pe Zaharia Trahanache din ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale.
Ani la rândul a apărut pe scenele teatrelor Bulandra, Comedie, Naţional, Ion Creangă sau în teatrele din ţară: Braşov, Sibiu, Ploieşti.
Recent, a jucat rolului Traian Dincă în serialul ”Adela“, de la Antena 1, și pe Dan Lăzărescu, din serialul anterior, ”Fructul oprit“.
Roluri importante a mai avut în La drum cu tata (2016), Ultima zi (2016), Umbre (2014), Carmen (2013), Câinele Japonez (2013), După dealuri (2012), Pariu cu viața (2011), Visul lui Adalbert (2011), Cealaltă Irina (2009), Medalia de onoare (2009), Nunta mută (2008), Schimb valutar (2008), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007), Moartea domnului Lăzărescu (2005), Hacker (2004), Occident (2002), Marfa și banii (2001), Terminus paradis (1998), Undeva în Est (1991), Primăvara bobocilor (1985).